Vrásky ako súčasť života ľudí: Dá sa s nimi bojovať?

Vrásky patria medzi bežné príznaky starnutia kože, pričom sa môžu vyskytovať na rôznych častiach tela. Najčastejšie sa však nachádzajú v oblasti tváre, kde sú aj jasne viditeľné. Prečo vôbec vznikajú a ako proti nim bojovať?

Poznáte ten pocit. Pozriete sa do zrkadla a vidíte, že sa vám na tvári objavili nepríjemné vrásky. Nemusíte sa však ničoho obávať. Objavujú sa totiž u väčšiny populácie a je to normálne. Najmä v prípade pokročilého veku. Koža sa totiž po dlhých rokoch dokáže opotrebovať, pričom častokrát stráca aj svoju elasticitu. Nedokáže preto viac zadržiavať vodu, čo znamená, že ak sa koža raz natiahne, nevráti sa do pôvodnej polohy, ktorá bola charakteristická pre obdobie mladosti.

Zapamätajte si: Vek je len jednou z mnohých príčin vzniku vrások. Práve na tie ostatné by ste sa mali začať sústrediť, pretože ich dokážete do vysokej miery ovplyvniť a znížiť tak riziko vzniku vrások.

Aké sú príčiny vzniku?

Medzi ďalšie príčiny vzniku vrások patrí priame slnečné žiarenie. UVA a UVB žiarenie môže poškodiť kolagén a elastín v koži. Tieto zložky sú nevyhnutné pre pevnosť a elasticitu pokožky a práve z tohto dôvodu vznikajú častokrát aj vrásky. Pred priamym slnečným žiarením sa viete chrániť napríklad použitím kvalitného UV krému.

Vrásky ako súčasť života ľudí Dá sa s nimi bojovaťa

Ak sa chcete vyhnúť vráskam, mali by ste skončiť s fajčením cigariet, pretože práve tento zlozvyk dokáže zhoršiť stav pokožky. Dôležitá je aj hydratácia, strava s vysokým obsahom vitamínov a minerálov či dodržiavanie pitného režimu. V niektorých prípadoch je dôvodom vzniku vrások genetická predispozícia.

Možnosti liečby vrások

Čo sa týka možnosti liečby, existuje hneď niekoľko spôsobov, ktoré môžete využiť. Prvým z nich je použitie vhodných produktov na pleť. V tomto prípade odporúčame kvalitné pleťové séra, ktoré majú hydratačné a regeneračné účinky.

Dokážu bojovať proti vráskam takým spôsobom, že ich jednoducho vyhladzujú. Pri výbere produktov na pleť sa zamerajte najmä na zloženie a účinnosť. Samozrejme, vybrať si z tak širokej ponuky je pomerne náročné, no určite sa oplatí investovať do vyššej kvality.

Obľúbené sú estetické zákroky

Ak majú ľudia na tvári veľké množstvo hlbokých vrások, v niektorých prípadoch je jedinou možnosťou estetický zákrok. Existuje veľa procedúr, ktoré sú určené na vyhladenie vrások. Medzi tie najčastejšie patria napríklad botoxové injekcie, chemický peeling alebo laserová terapia. V každom z týchto prípadov by ste sa najskôr mali poradiť s odborníkom, ktorý vám pomôže s výberom vhodnej procedúry priamo pre vás a váš problém s vráskami.

Vrásky ako súčasť života ľudí Dá sa s nimi bojovaťb

Nezabúdajte na prevenciu

Určite by ste nemali zabúdať aj na samotnú prevenciu, ktorá je v prípade vrások nevyhnutná. V prvom rade chráňte pokožku pred slnečným žiarením. Používajte kvalitné opaľovacie krémy a nezabúdajte si chrániť tvár aj pomocou UV krému, ktorý je potrebné používať počas celého roka, nielen v lete.

Pleť určite pravidelne hydratujte. To môžete realizovať tak, že opäť použijete nejaký hydratačný prípravok, ale zároveň by ste nemali zabúdať aj na dostatočný pitný režim.

Nezabúdajte: K prevencii vrások patrí aj kvalitný spánok. Je dôležitý pre celkové zdravie pokožky. Preto by ste si mali dopriať denne aspoň 7 – 8 hodín kvalitného spánku. nezabúdajte, že vznik vrások podporuje aj nadmerný stres a napätie. Preto sa snažte o elimináciu týchto faktorov najviac, ako budete vedieť.

Aj napriek tomu, že v mnohých situáciách nemôžete za vznik vrások, určite by ste sa mali naučiť proti nim bojovať. Faktory, ktoré dokážete ovplyvniť totiž prevyšujú nad tými, s ktorými už nič nespravíte. Preto sa neváhajte inšpirovať aj našimi odporúčaniami.

Vrásky ako súčasť života ľudí Dá sa s nimi bojovaťbc

⇒ Odporúčame: Nanovitae Pleťové séra ⇐