Máte suchú pokožku? Takto by ste sa o ňu mali starať!

Suchá pokožka trápi mnohých ľudí rôznych vekových kategórií. Dôvodov jej vzniku je skutočne veľa, ale dobrou správou je, že mnohým z nich sa dá v skutočnosti predísť. Na správnu starostlivosť o tento typ pokožky sme sa preto pozreli bližšie. Neváhajte sa inšpirovať.

Každý z nás má iný typ pokožky. Existuje totiž niekoľko druhov. Napríklad, normálna, zmiešaná, problematická, citlivá alebo suchá. Ak chcete mať krásnu pleť, bez akýchkoľvek nedokonalostí, dôležitá je správna starostlivosť. Suchá pokožka je veľmi špecifická a vyznačuje sa rôznymi charakteristickými prejavmi, ktoré sú typické práve preto tento druh pleti.

Zapamätajte si: Suchá pleť je známa aj ako xerodermia. Postihuje veľkú časť populácie, ale najčastejšie ľudí v pokročilom veku. S pribúdajúcim vekom totiž pokožka stráca prirodzenú elasticitu, pevnosť a aj funkciu hydratácie. Častokrát tak vznikajú okrem vrások aj problémy, ktoré sú spojené so suchou pokožkou.

Prečo suchá pleť vzniká?

Dôvodov, prečo máte suchú pleť môže byť hneď niekoľko. Niektoré z nich sa dajú ovplyvniť, iné zase nie. Suchá pleť je stav, ktorý je spôsobený faktormi ako je napríklad genetika, stres, výživa alebo prostredie. Čo sa týka genetiky, ak máte predkov, ktorí tiež trpeli na xerodermiu, automaticky sa u vás zvyšuje riziko vzniku takéhoto typu pleti.

Máte suchú pokožku Takto by ste sa o ňu mali staraťa

Suchú pleť môže spôsobiť aj nedostatočná hydratácia či nedostatok tekutín. Zároveň je dôvodom aj prostredie, teda ak sa dlhodobo a často nachádzate v prostredí s nízkou vlhkosťou, chladnými teplotami alebo suchým vzduchom, to všetko môže vytvárať podmienky pre vznik suchej pokožky.

Prejavy suchej pleti

Ako viete, či aj vy trpíte suchou pleťou? To je jednoduché! Takýto typ pleti sa totiž často šupinatie, prejavuje sa aj podráždením či začervenaním, ktoré je charakteristické. Na dotyk je pokožka veľmi suchá a citlivá. Ak pociťujete takéto prejavy aj vy, určite by ste mali začať s dôkladnou starostlivosťou.

Nezabúdajte na pitný režim!

V prvom rade je potrebné podotknúť, že suchá pleť je najčastejšie dôvodom nedostatočného pitného režimu. To znamená, že ak organizmus nie je dostatočne hydratovaný, odzrkadliť sa to môže aj na tom, že vaša pleť bude veľmi suchá. Preto by ste mali piť dostatok vody.

Odporúča sa, aby ste denne vypili približne 2 – 3 litre čistej vody alebo bylinkového čaju. Sladeným nápojom by ste sa radšej mali vyhnúť, pretože tie častokrát spôsobujú nedokonalosti, ako je akné, čierne bodky alebo vyrážky.

Pleť dôkladne hydratujte

Ak máte suchú pokožku, určite by ste mali siahnuť po prírodných produktoch, ktoré majú regeneračné a hydratačné účinky. Výborným riešením je v tomto prípade aj bambucké maslo, ktoré si môžete naniesť na plochu celého tela. Vaša pokožka tak bude dokonale hydratovaná, čo určite veľmi radi oceníte. Pri výbere produktov na starostlivosť o suchú pokožku sa môžete poradiť aj s odborníkmi v tejto oblasti. Základom sú prírodné zložky a efektívne účinky. Ak to bude stáť za to, určite sa vyplatí investovať aj do vyššej kvality prevedenia.

Máte suchú pokožku Takto by ste sa o ňu mali staraťb

⇒ Odporúčame: Bambucké maslo ⇐

Vyhnite sa teplému kúpeľu

Hovorí sa, že ak budete dlho v teplej vode, môže to zhoršiť stav vašej pokožky, pokiaľ máte práve suchý typ pleti. Preto odporúčame, aby ste obmedzili príliš dlhé kúpanie alebo sprchovanie a zvolili radšej vlažnú vodu. Samozrejme, nemusí byť studená, no je dôležité, aby nebola až moc teplá.

Chráňte pleť pred slnkom

Je nevyhnutné, aby ste počas celého roka používali kvalitný UV krém. Samozrejme, to je potrebné obzvlášť v lete, kedy je priame slnečné žiarenie ešte silnejšie. Ak by ste bez akejkoľvek ochrany vystavovali vašu pleť priamemu slnečnému žiareniu, mohlo by to zhoršiť stav vašej pleti.