Vitamín C: Prečo je pre organizmus tak dôležitý a kedy ho je nedostatok?

Vitamín C sa inak nazýva aj ako kyselina askorbová. Ide o vodou rozpustný vitamín, ktorý je prítomný v mnohých druhoch zeleniny, ale aj ovocia. Má silné antioxidačné účinky a vyznačuje sa aj bohatou históriou. Už v dávnych časoch bol výbornou prevenciou v rámci liečby rôznych ochorení.

V súčasnej dobe vieme, že vitamín C prináša mnoho kľúčových úloh v rámci telesných funkcií. Bez neho by to bolo jednoducho veľmi ťažké. Čo však patrí medzi najsilnejšie vlastnosti tohto vitamínu? Vo všeobecnosti ide najmä o posilnenie imunitného systému, pričom zároveň napomáha aj pri tvorbe kolagénu.

Ako dobre viete, produkcia kolagénu v tele klesá po dosiahnutí veku 25 rokov. Práve preto vitamín C podporuje jeho tvorbu, čím udržuje aj zdravú pokožku, kosti a kĺby. Zároveň platí, že tento vitamín je veľmi dôležitý pre zdravie ďasien a zubov.

Nezabúdajte: O vitamíne C je dnes známe, že je veľmi nápomocný pri absorpcii železa. Práve to je veľmi dôležité pre správne fungovanie organizmu. Zároveň platí, že vitamín C má silné protizápalové účinky a napomáha v boji proti úzkostným stavom.

Bunky chráni pred voľnými radikálmi

Jedným z hlavných dôvodov, prečo by ste mali zvýšiť príjem vitamínu C je ten, že dokáže chrániť bunky pred voľnými radikálmi. To znamená, že so sebou prináša aj silnú antioxidačnú aktivitu.

Voľné radikály môžu do vysokej miery poškodzovať bunky a tkanivá. Kvôli tomu vznikajú častokrát aj rôzne ochorenia. Preto je vitamín C v tomto smere skutočne potrebný a zároveň aj nápomocný.

Vitamín C Prečo je pre organizmus tak dôležitý a kedy ho je nedostatoka

Kľúč k zdravej pleti

Ak vás trápia nedokonalosti či iné problémy na pokožke, vyskúšajte prijímať viac vitamínu C. Keďže má protizápalové a antioxidačné účinky, môže vám do vysokej miery pomôcť k zdravej pleti. Tá bude vďaka tomuto vitamínu žiarivá, jemná a zdravá ako nikdy predtým. Samozrejme, potrebná je aj správna starostlivosť, no užívanie vitamínu C jednoducho patrí k tomu.

Ako získať vitamín C?

Pravdepodobne viete, že vitamín C sa nachádza aj prirodzene v rôznych potravinách. Najčastejšie ide o ovocie a zeleninu. Preto by ste mali uprednostniť konzumáciu citrusových plodov, papáje, kiwi, červenej papriky, jahôd či brokolice. Vo väčšom množstve sa však vitamín C nachádza vo výživových doplnkov.

V tomto prípade odporúčame produkt s názvom Vitamín C a šípka, ktorý prináša skutočne blahodarne účinky na organizmus človeka. Pri výbere výživového doplnku prihliadajte najmä na samotné zloženie a účinky, ktoré produkt prináša. Je to veľmi dôležité, pretože iba tak si budete môcť zakúpiť skutočne efektívny doplnok výživy, ktorý vám pomôže.

Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu C?

Nedostatok vitamínu C v tele môže spôsobiť rôzne poruchy a ochorenia. Práve preto by ste mali mať tento vitamín pod kontrolou. Ako však zistíte, že ho máte nedostatok? Medzi najčastejšie prejavy jeho deficitu patrí únava, strata chuti do jedla, nevoľnosť či podráždenosť.

Vitamín C Prečo je pre organizmus tak dôležitý a kedy ho je nedostatokab

Okrem iného, nedostatok vitamínu C môže spôsobiť aj výrazné oslabenie imunitného systému a zvýšenie náchylnosti na rôzne infekcie a choroby. Medzi ďalšie príznaky patrí aj krvácanie z ďasien, zhoršenie stavu ústnej dutiny, pokožky či vlasov. Do vysokej miery môže oslabiť aj kosti, kĺby a svaly, kvôli čomu častokrát zapríčiňuje aj zníženú pohyblivosť a opuchy.

Naša rada: Ak na sebe spozorujete niektoré z vyššie spomenutých prejavov, mali by ste to riešiť čím skôr. Zaobstarajte si výživový doplnok s obsahom tohto vitamínu a konzumujte čo najviac ovocia a zeleniny. V opačnom prípade môžete byť náchylnejší na vznik ochorení, ktoré oslabujú kosti, zuby či krvné cievy. Takéto ochorenia môžu viesť aj k nezvratným poškodeniam.

4941_flasticka-vitc

⇒ Odporúčame: Altevita Vitamín C + šípka ⇐