Vitamín B – Máte ho dostatok?

Vitamíny a minerály tvoria súčasť naše potravy, ktorú označujeme jednotným názvom mikroživiny. Napriek tomu, že sa do nášho tela potrebujú dostať v malých množstvách, ich správne dávkovanie je nevyhnutné.

Sú súčasťou hormónov, enzýmov, spĺňajú dôležité signalizačné úlohy v tele a mnoho iných úloh, kde je ich prítomnosť nevyhnutná. často sa stáva, že do nášho tela neputuje dostatok vitamínov, ale nie je to vždy spôsobené nevyváženou stravou, niekedy za týmto znakom môžu stáť i vedľajšie účinky liekov, ktoré konzumujeme. Jedným z vitamínov, ktorého nedostatok je často popisovaný, sú vitamíny skupiny B, ktoré sa podieľajú na správnej funkcii nervového systému a metabolizmu. Na rozdiel od iných vitamínov sa pod pomenovaním vitamín B skrýva oveľa viac ako len jedna chemická zlúčenina.

B – komplex a čo všetko v sebe skrýva

Medzi vitamíny skupiny B označované i ako B-komplex patria: B1 (thiamin), B2 (riboflavín, ale v odbornej literatúre sa môžete stretnúť aj s označením vitamín G), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxín), vitamín B7 (biotín, niekedy označovaný i ako vitamín H), B9 (kyselina listová) a B12 (kobalamin). Prvý vitamín skupiny B, ktorý bol objavený bol thiamin, ktorý vďaka svojmu skorému objavu získal označenie 1. V mnohých vedeckých publikáciách sa popisuje, že to bol prvý objavený vitamín vôbec. Ak však chceme lepšie pochopiť tomu, čo spôsobuje nedostatok vitamínov skupiny B v našom organizme, musíme sa najprv zamerať na to, aké funkcie jednotlivé vitamíny zastávajú.

Názov vitamínu

Funkcia

B1

·         prispieva k srdcovej, nervovej a psychickej činnosti

·         v tele sa neukladá a jeho potreba stúpa najmä v stresovom období

·         dôležitý pre štiepenie cukrov a škrobov, nevyhnutný v energetickom metabolizme

B2

·         odolný voči vysokým teplotám, rozkladá sa pôsobením svetla

·         nevyhnutný pre správnu funkciu kože, srdca, očí a nervov

·         prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania

·         podporuje dobrý stav slizníc, červených krviniek a zraku

B3

·         dôležitá úloha v energetickom metabolizme

·         pomáha udržať dobrý stav pokožky, slizníc, pôsobí na psychickú a nervovú činnosť

B5

·         pôsobí proti vyčerpaniu a únave

·         má skvelé účinky na nervovú, psychickú a mentálnu činnosť

·         zlepšuje kvalitu pokožky, vlasov a nechtov

B6

·         prispieva k regulácii hormonálnej aktivity a v podstatnej miere sa podieľa na metabolizme aminokyselín (je veľmi výhodný pre športovcov a ľudí, ktorí vykonávajú fyzickú prácu)

·         prispieva k stimulácii imunitného systému

·         jeho množstvo v jedlách s tepelnou úpravou klesá

B7

·         podieľa sa na správnom fungovaní metabolizmu

·         má vplyv na vlasy, nechty a pokožku

·         pomáha pri vstrebávaní ostatných vitamínov skupiny B

B9

·         kľúčová úloha pri tehotenstve, pretože vplýva na správny vývin mozgu a nervovej sústavy plodu

·         detoxikačná činnosť

·         potlačenie únavy a depresie

B12

·         podieľa sa na potlačení únavy a vyčerpania

·         posilňuje funkciu imunitného systému, tráviaceho systému a nervovej sústavy

·         nezanedbateľne sa podieľa pri správnom vývoji červených krviniek a pri správnom delení buniek v našom organizme

 

vitamin_b_mate_ho_dostatok_b

...

Nedostatok vitamínov skupiny B – ako sa prejavuje?

Vzhľadom na to, že vitamíny skupiny B ovplyvňujú mnoho pochodov v našom tele, ich nedostatok je stres, s ktorým sa organizmus nedokáže vyrovnať. Preto nastáva obrovský problém, ak sa niektorý z vitamínov nachádza v malom množstve alebo sa nevyskytuje vôbec c našej sústave. Viete ako sa prejavuje nedostatok vitamínu B?

            Na začiatku sme Vám spomenuli, čo všetko vitamíny skupiny B v našom tele ovplyvňujú – psychiku, kvalitu vlasov a pokožky, nervový systém, trávenie a imunitu. Prvým znakom nedostatku vitamínu B je tvorba aftov – boľavých nevzhľadných pľuzgierov, ktoré sa objavujú predovšetkým na ďasnách a perách z vnútornej strany. Najvhodnejšia prvá pomoc proti nim je tabletka B-komplexu a dezinfekčný roztok, ktorý zároveň znecitlivie okolie aftu. Okrem aftov sa však môže objaviť na pokožke objaviť i ekzém a akné. Na nedostatok vitamínu doplácajú aj vlasy – stávajú sa lámavejšími a sú mastné i nechty – ľahko sa lámu.

 

            Pri pretrvávajúcom nedostatku vitamínu B sa neskôr objavuje krvácanie z ďasien a pridružujú sa k tomu psychické problémy v podobe depresie, porúch spánku a neustálej vyčerpanosti a únavy prejavujúcej sa zlou náladou a výbušnosťou. Existujú celé skupiny ľudí, ktoré trpia nedostatkom vitamínu B a n jeho pravidelné dopĺňanie by nemali zabúdať. Sú to napríklad ženy užívajúce antikoncepciu či starší ľudia.

            V naozaj vyhrotených prípadoch sa nedostatok vitamínu B prejavuje ako choroba s exotickým názvom beri-beri. Prejavuje sa predovšetkým poruchami nervového systému, zhoršeným vnímaním, stratou hmotnosti a oslabením svalovej aktivity. Vyústiť môže až do kolapsu srdca. Hoci je v dnešnom svete choroba beri-beri zriedkavá a vďaka strave bohatej na vitamíny sa takmer nevyskytuje, je dobré kam až môže nedostatok vitamínu B viesť.

            Je celý rad možností, ako môžete zistiť či vám vitamín B chýba. Samozrejme, najspoľahlivejším typom testov sú laboratórne testy rozboru krvi, ktoré prevádza špecializované laboratórium. Často nám však prostredníctvom nezvyčajných chutí dáva naše telo na známosť, čo presne mu chýba a potrebuje doplniť.

Kde objavíme vitamíny skupiny B?

Vitamíny B sa nachádzajú v rastlinných a živočíšnych zdrojoch, problémom je, že ich spoľahlivo zničí mrazenie i tepelná úprava jedál. ideálne je preto konzumovať potraviny bohaté na vitamín B surové a pri tých, pri ktorých to nie je možné, v čo najmenej spracovanej forme, čo znamená veľmi krátku tepelnú úpravu.  

            V rastlinnej ríši sú bohatými zdrojmi vitamínu B predovšetkým obilniny, semienka a orechy. Existuje veľmi jednoduchý test ako spoznať nedostatok vitamínu B prostredníctvom chutí, ktoré pociťujete – ak pociťujete neovládateľnú chuť na arašidy, arašidové maslo či iný druh orechov (najčastejšie sú to však práve arašidy!) je veľmi pravdepodobné, že váš organizmus pociťuje akútny nedostatok celého B-komplexu. už dávno napríklad neplatí fakt, že vegetariáni trpia nedostatkom vitamínu B12 – jeho zdrojom je napríklad čerstvá zelenina či fermentovaná sója a z nej pripravené výrobky. V množstve vitamínu B nezaostáva ani ovocie a zvlášť cennými zdrojmi sú avokádo, banány, čučoriedky či ananás, datle alebo hrozno. Ak máte chuť na rýchlu desiatu, neváhajte siahnuť po sezame, ktorý je rovnako bohatý na vitamíny skupiny B. Prílohy v podobe obilnín ako sú ryža alebo kukurica sú rovnako cenným zdrojom.

vitamin_b_mate_ho_dostatok_a

            Zo živočíšnych produktov sú na vitamín B bohaté predovšetkým mäso, mlieko, vajíčka, z ktorých je to predovšetkým žĺtok, a samozrejme vnútornosti, ktorých konzumácia sa odporúča pri nedostatku takmer každého základného vitamínu. Nevýhodou živočíšnych zdrojov vitamínu B je, že sa neodporúča ich surová konzumácia. Ideálnym postupom je, ak skĺbite živočíšne a rastlinné zdroje, ktoré budete konzumovať pravidelne a vyvážene. Tak sa vám nemôže stať, že by ste o vitamín B ochudobnili svoj organizmus.