Kurkuma patrí aj do vašej lekárničky, nielen do kuchyne

Korenie to nie je len dochucovadlo jedla, ale aj šikovná dávka zdravia. Pravda, ak je užívané v správnej miere.

Výborným príkladom spomenutého je kurkuma, alebo, ak chcete, indický šafran. Toto korenie má preukázané blahodárne účinky na zdravie človeka a ak toto je vašou prioritou, určite by ste ho mali zaradiť do svojho jedálnička. Viac si povieme v tomto texte.

Prajeme príjemné čítanie!

Kde sa kurkuma vzala?

Aj keď v našich končinách ide stále o relatívne málo známe korenie, v Ázii sa používa už niekoľko tisícročí a teší sa tam veľkej obľube. Získava sa pomletím vysušeného podzemku kurkumovníka dlhého (Curcuma longa), ktorý nie je na pohľad až taký odlišný od nám bližšieho zázvoru. Prášok má výraznú žlto-oranžovú farbu a podobný charakteristický odtieň dodáva aj karí, ktorého je významnou súčasťou.

Kurkuma nebola vždy vnímaná v prvom rade ako korenie. Spočiatku si ju ľudia vážili ako farbivo, až neskôr si začali všímať jej účinky na zdravie a gastronomický potenciál. Dodnes sa hojne používa v indickej, thajskej, vietnamskej, pakistanskej či indonézskej kuchyni, ale napríklad aj v tradičnej čínskej medicíne. Nehovoriac o tom, že jej účinky na zdravie (a charakteristickú mierne pikantnú chuť) si začínajú vážiť ľudia po celom svete, vrátane Slovenska.

Dnes je India hlavným producentom a exportérom tohto korenia a dostať ho už naozaj všade a v rôznych podobách. Najčastejšie, samozrejme, formou prášku, v regáloch však nájdete aj kurkumové kapsule či olej. Záleží už na vašom výbere, či ju chcete pridať do obeda, alebo konzumovať výhradne pre jej vplyv na zdravie.

 

Čo kurkuma obsahuje a ako ju konzumovať?

Poďme sa pozrieť, čo tento šikovný prášok vlastne obsahuje. Zhruba 60-70% sú sacharidy, 6-13% voda, 5-10% tuky, 6-8% bielkoviny, 3-7% minerály, 2-7% vláknina, 3-7% esenciálne oleje a 1-6% kurkuminoidy (predovšetkým kurkumín). Práve kombinácia a pomer týchto látok majú za následok blahodárne vplyvy korenia na zdravie človeka. Hlavným hráčom v tomto ohľade je kurkumín. Ten je v podstate vlajkovou loďou všetkých zdravotných benefitov korenia.

 

Jedným dychom je však potrebné dodať, že veľmi dôležitý je aj spôsob, akým človek kurkumu konzumuje. Ak by to bolo iba formou korenia, síce by dokázal oceniť jej chuťové účinky, tie zdravotné by zrejme nepostrehol. To by musel tento prášok konzumovať na kilá a predsa vieme, že všetkého veľa škodí.

 

Preto, ak je vaším cieľom dosiahnuť jeden z účinkov kurkumy na zdravie, tak odporúčame siahnuť po špeciálnych prípravkoch s jej obsahom (napr. výživové doplnky). Prípadne užívať čo najčistejší extrakt v prášku, ktorý sa osvedčí aj v kuchyni. Kurkumín sa slabšie vstrebáva do krvi, napomáha tomu alkaloid piperín, obsiahnutý v čiernom korení. Väčšina výživových doplnkov obsahuje obe tieto látky.

 Kurkuma patrí aj do vašej lekárničky, nielen do kuchyne_a

Keďže kurkumín má aj viacero pozitívnych účinkov na pokožku (viď nižšie), nájdete ho aj ako jednu zo zložiek niektorých bylinných mydiel, krémov či gélov.

Nech už sa rozhodnete akokoľvek, určite dodržiavajte odporúčané dávkovanie, resp. spôsob používania (dôležitá je aj pravidelnosť) a nikdy nezaškodí poradiť sa o prípadných individuálnych rizikách aj so svojím lekárom.

 

Aké má kurkuma účinky na zdravie?

Prejdime k tomu podstatnému a tým sú nepochybne vplyvy na zdravie človeka. Opakujeme, dôležité v tomto ohľade sú rozumné a pravidelné dávkovanie.

Jednotlivé zdraviu prospešné vplyvy si rozdelíme do menších blokov.

 

Má protizápalové účinky

Aj keď zápal sám o sebe je účinným obranným mechanizmom nášho tela, ak sa ho nevie samo zbaviť, ide o problém. Tu vstupuje na scénu kurkumín. Má to totiž vynikajúce protizápalové účinky a pomáha ho efektívne eliminovať, ale aj mu predchádzať.

 

Oceňujú ich predovšetkým ľudia s artritídou. Tým dokázala pravidelná konzumácia pomôcť pri zápaloch kĺbov, opuchoch či iných dlhodobých bolestivých príznakoch tohto ochorenia.

 

Vyzerá sľubne v boji s rakovinou

Aj keď vedecké testy a štúdie ešte stále prebiehajú, doterajšie závery tvrdia, že kurkumín účinne potláča niektoré formy rakoviny a nádorov. Pôsobí preventívne, predovšetkým detekciou a elimináciou chorých buniek.

Preukázalo sa to predovšetkým v boji proti leukémii, rakovine pažeráka, pankreasu, prostaty, prsníka či pľúc.

 

Je výborným antioxidantom

Voľné radikály dokážu v tele narobiť riadnu šarapatu. Urýchľujú starnutie a sú predpokladom vzniku mnohých ochorení. Aj preto dnes často počúvame o antioxidantoch, teda látkach, ktoré s voľnými radikálmi bojujú a eliminujú ich. Presne ako kurkumín.

Ten ich nielenže eliminuje na priamo svojím chemickým zložením, ale dokáže stimulovať obranné mechanizmy ľudského tela – antioxidačné enzýmy – ktoré s nimi tiež vedia zatočiť.

 

 

Podporuje trávenie a potláča nadúvanie

Ak trpíte tráviacimi ťažkosťami, zbystrite pozornosť. Aj v tejto oblasti totiž pravidelná konzumácia kurkumy dokáže pomôcť. Už starí Číňania a Indovia vedeli, že toto korenie dokáže urýchliť spracovanie stravy, ale potláča aj plynatosť a nadúvanie. Dnes by sme povedali, že pozitívne stimuluje črevnú flóru.

 

Odporúča sa konzumovať pred jedlom, najmä ak na tanieri budú ťažšie pokrmy. Okrem toho v tráviacom trakte pôsobí aj antibakteriálne, čo je určite nezanedbateľným faktorom.

 

Vie pomôcť pri chudnutí

S predošlým účinkom súvisí aj tento. Okrem toho, že kurkumín podporuje trávenie, pomôcť zhodiť nadbytočné kilá vie aj iným spôsobom. Potláča totiž rast tukových tkanín a znižuje hodnotu „zlého“ LDL-cholesterolu v organizme.

Na škodu nie je ani to, že potláča zápaly v problematických partiách, telo sa tak môže sústrediť na spaľovanie kíl.

 

Stimuluje mozgovú aktivitu

S rastúcim vekom ide v ruka v ruke aj pokles kognitívnych schopností človeka. A práve kurkuma dokáže túto regresiu spomaliť. Pozitívne totiž stimuluje aktivitu v mozgu a pomáha ho chrániť pred škodlivými vplyvmi veku a okolia.

Zlepšuje pamäť, stabilizuje náladu a znižuje riziko výskytu neurodegeneratívnych ochorení, predovšetkým demencie, Alzeimera a Parkinsona.

 

Je prírodným antidepresívom

V dnešnej dobe je tabletka už snáď na všetko. Či sa človek cíti zle po fyzickej, či duševnej stránke, lekár vie, čo mu má predpísať. Pritom existuje mnoho prírodných alternatív, ktoré sú prinajmenšom rovnako účinné. Podobne ako kurkuma pri depresii.

Štúdie totiž hovoria, že pravidelná konzumácia tohto korenia u chorých pacientov bola rovnako efektívna, ako chemická liečba. Oproti niektorým psychofarmakám pri kurkume absentovali negatívne vedľajšie účinky.

 Kurkuma patrí aj do vašej lekárničky, nielen do kuchyne_b

Má blahodarný a liečivý vplyv na pokožku

Nielenže antioxidačné účinky kurkumy spomaľujú starnutie, jej využite v pleťovej maske ( spolus gréckym jogurtom a medom) dokáže pokožku priam rozžiariť. Účinné látky teda fungujú nielen vnútri organizmu, ale aj navonok.

To však nie je všetko. Kurkumín pomáha pri hojení vonkajších rán a škrabancov, ako aj jaziev po akné. Existujú tiež náznaky, že je efektívny proti ekzémom, psoriáze či svrabu.

 

Potenciálne negatívne účinky kurkumy

Ako všetko, ani kurkuma nie je univerzálne prospešná. Plošné vedľajšie účinky nie sú doložené, no individuálne prípady sa vždy nájdu. Ide predovšetkým o jedincov, ktorí sú buď precitlivení, alebo rovno alergickí na jednu z obsiahnutých látok. Často ide práve o kurkumín.

Ten môže u niektorých ľudí spôsobiť tráviace ťažkosti (aj pri nesprávnom dávkovaní), nadúvanie, plynatosť, pri vonkajšom použití začervenanie či svrbenie pokožky. Často ide o indikáciu alergie a takýto človek by sa o ďalšom (po)užívaní určite mal poradiť s lekárom.

Sama o sebe je však kurkuma veľmi populárna, predovšetkým vďaka svojim zdraviu prospešným účinkom. Svedčí o tom jej rozšírenie po celom svete a mnoho štúdií, ktoré sa im venujú a potvrdzujú ich. A to už o niečom svedčí, nie?

Aj my odporúčame kurkumu zaradiť do vášho jedálnička a určite aj do lekárničky! Poznáte napr. zázračné zlaté mlieko?

3812_altevita-bio-kurkuma-250g