Vápnik ako kľúčový minerál organizmu: aké benefity prináša?

Vedeli ste o tom, že vápnik sa považuje za najviac zastúpený minerál v tele? Zohráva úlohu v rámci mnohých kľúčových funkcií tela a jeho nedostatok v tele je pomerne citeľný. Ide totiž o hlavný stavebný prvok kostí. A nielen tých. Ale aj vlasov, nechtov či zubov.

Vápnik tvorí u dospelých ľudí približne 1,5 % z ich celkovej telesnej hmotnosti. V kostiach sa pritom nachádza až 99 % vápnika. Jeho nedostatok sa môže prejaviť oslabenou funkciou pohybového aparátu, zvýšenou únavou či zhoršením stavu nechtov a vlasov. Čo však robiť v takýchto prípadoch? Dôležité je dodať vápnik do organizmu tým správnym spôsobom. Ako na to?

Vedeli ste, že: hladinu vápnika v tele môžete zistiť vďaka krvným testom u lekára? Nemusí ísť len o nedostatok vápnika, ale aj jeho nadbytok. Ten sa zvykne prejavovať nevoľnosťou, bolesťou hlavy alebo častejším močením.

Vápnik v strave

Vápnik sa prirodzene nachádza aj v niektorých potravinách. Do jedálnička by ste mali rozhodne zaradiť viac semienok. Je to hlavne z toho dôvodu, že len jedna lyžica chia semienok obsahuje viac ako 170 mg vápnika. Skvelým zdrojom vápnika sú sardinky, ktoré je výhodné konzumovať aj z toho hľadiska, že obsahujú minimum tukov. Pokiaľ by ste chceli prijímať vápnik zo stravy, výborným riešením sú aj mandle, pomaranče, jogurty či fazule. Možností je skutočne veľa. 

Vápnik ako kľúčový minerál organizmu aké benefity prinášaa

Riešením sú výživové doplnky 

Je pravda, že v strave sa nachádza isté množstvo vápnika, no nemáte dostatočný prehľad o tom, aké množstvo prijmete. Práve to je dôvod, prečo mnohí odborníci odporúčajú užívať výživové doplnky. Výživový doplnok Coral Minerals obsahuje nielen vápnik, ale aj horčík. Kombinácia týchto materiálov dokáže skutočné zázraky. Okrem iného, ide o koralový prášok. Vyrobený je z koralov, ktoré pochádzajú z japonského koralového ostrova Okinawa. Stačí vám pritom užiť len 1 g prášku, aspoň trikrát denne a zapiť dostatočným množstvom vody. 

Zabezpečuje správne fungovanie kostí

Vápnik je kľúčovým minerálom kostí a svalov. Kosti predstavujú súčasť našej opornej sústavy a preto je ich aktuálny stav mimoriadne dôležitý. Pokiaľ by totiž nemali dostatok vápnika, mohlo by to viesť k ich oslabeniu a následne vzniku zlomenín. Nedostatok vápnika v kostiach sa môže prejaviť aj celkovou slabosťou, zvýšenou únavou a v neposlednom rade aj zníženým fyzickým výkonom. Nezabúdajte tiež na skutočnosť, že vápnik nie je dôležitý len pre kosti, ale aj náš chrup. Pokiaľ chcete zdravé zuby, určite je vápnik nevyhnutný.

 

 

Posilňuje zdravie srdca

Zdravé srdce, bez problémov, to je snom každého človeka. Samozrejme, jeho stav závisí od viacerých faktorov, no vápnik predsa len patrí medzi živiny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé srdce. Prečo? Vápnik patrí medzi minerály, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie srdcového svalstva a zabezpečujú okrem toho aj správnu zrážanlivosť krvi. 

Vápnik ako kľúčový minerál organizmu aké benefity prinášab

Prenos nervových vzruchov

Vedeli ste o tom, že vápnik sa podieľa aj na prenose nervových vzruchov? Nervové vzruchy prenáša z mozgu do ďalších častí tela, pričom zabezpečuje, aby tieto prenosy prebehli bez akýchkoľvek problémov či obmedzení. Okrem iného, vápnik sa tiež zúčastňuje aj medzibunkovej komunikácie. 

Aké sú prejavy nedostatku vápnika?

Medzi najčastejšie prejavy hypokalcémie, teda nedostatku vápnika, patrí predovšetkým osteoporóza – ochorenie, ktoré je sprevádzané rednutím kostí, stratou pamäti, úzkosťou, depresiami a zmenami nálad či zvýšenou lámavosťou nechtov. Veľmi časté je aj tŕpnutie rúk a chodidiel. Pacienti s nedostatkom vápnika v tele hovorili aj o tikoch v svaloch a kŕčoch na celom tele. Rozhodne by ste takýto stav nemali podceňovať. 

Nezabúdajte: Za najviac ohrozené skupiny nedostatkom vápnika sa považujú tehotné ženy, vegáni či starší ľudia.