Rozpočet pre Vianočné nákupy

Napriek tomu, že väčšina ľudí si vo vianočnom čase užíva darovanie, je faktom, že vianočné nákupy môžu byť pre mnohých značnou finančnou záťažou. To platí najmä pre tých, ktorí majú veľkú rodinu alebo veľkú skupinu priateľov, ktorí si pravidelne vymieňajú vianočné darčeky. Vianočné nákupy môžu byť finančným problémom aj pre tých, ktorí cítia potrebu nakúpiť drahé darčeky pre každú osobu v ich zozname. Existujú však spôsoby, ako sa vysporiadať s finančnou záťažou, ktorá často vyplýva z vianočných nákupov. Jednou z možností, ako sa s týmto finančným problémom vyrovnať, je vopred si stanoviť rozpočet. Ďalším spôsobom, ako sa vysporiadať s finančným stresom z vianočných nákupov, je nakupovať počas celého roka, nie naraz. Tento článok bude diskutovať o dôležitosti stanovenia rozpočtu na vianočné nákupy a o tom, ako sa vianočné nákupy môžu stať finančne menej náročnými, keď sa vianočné nákupy rozložia na celý rok.

Tí, ktorí majú obavy z množstva peňazí, ktoré minú na vianočné nákupy, by mali zvážiť stanovenie rozpočtu na vianočné nákupy predtým, ako začnú nakupovať. Aby ste mohli začať s nastavením rozpočtu na vianočné nákupy, je dôležité najskôr si vytvoriť zoznam všetkých ľudí, ktorým plánujete kúpiť vianočné darčeky na toto sviatočné obdobie. Tento zoznam by mal obsahovať všetkých blízkych priateľov a rodinných príslušníkov, pre ktorých obvykle kupujete darčeky, a tiež všetkých spolupracovníkov alebo zamestnancov, pre ktorých darčeky bežne kupujete, vášho poštového doručovateľa alebo učiteľov vašich detí.

Keď máte zoznam príjemcov darov, existuje niekoľko spôsobov, ako vytvoriť rozpočet. Asi najjednoduchší spôsob je rozhodnúť sa, koľko plánujete minúť na vianočné nákupy, a túto sumu vydeliť počtom obdarovaných na vašom zozname. Výsledkom bude rozpočet, v ktorom plánujete minúť rovnakú sumu peňazí na vianočné darčeky pre každú osobu na vašom vianočnom zozname. Tento typ rozpočtovej stratégie môže byť vhodný, ak plánujete nákup podobných darčekov pre každého vo svojom vianočnom zozname, ale nemusí to fungovať dobre, ak chcete kúpiť niečo skutočne špeciálne pre niekoľko svojich najbližších priateľov alebo príbuzných.

Ďalšou stratégiou, ako vytvoriť rozpočet na vianočné nákupy, je určiť, koľko peňazí by ste chceli minúť, a potom rozdeliť jednotlivcov do rôznych kategórií. Niektoré z kategórií, ktoré by ste mohli chcieť zaradiť, sú blízki priatelia a príbuzní, obchodní partneri, známy. Keď máte všetkých členov svojho zoznamu kategorizovaných, môžete určiť percento z celkového rozpočtu, ktorý by ste chceli minúť na každú kategóriu. Môžete sa napríklad rozhodnúť minúť 50% z celkového rozpočtu na blízkych priateľov a príbuzných, 25% z celkového rozpočtu na obchodných partnerov, 15% z celkového rozpočtu na známych a zvyšných 10% na vianočné darčeky pre charitatívne akcie. Potom môžete pomocou týchto čísel určiť celkovú sumu peňazí, ktorú investujete do každej kategórie, a vydelením tohto čísla celkovým počtom ľudí v každej kategórii zistíte sumu  pre každú osobu na vašom vianočnom zozname.

Konečnou stratégiou, ako vytvoriť rozpočet na vianočné nákupy, je začať tým, že určíte, koľko plánujete minúť na niektorých najdôležitejších ľudí na vašom zozname príjemcov darčekov. To bude s najväčšou pravdepodobnosťou zahŕňať vašich najbližších príbuzných. Akonáhle nastavíte sumy pre svojich najbližších príbuzných, je čas rozdeliť zostávajúcu sumu peňazí vo vašom rozpočte na vianočné nákupy. To sa dá urobiť ľubovoľne vydelením zostávajúcej sumy vo vašom rozpočte počtom ľudí, ktorí zostali vo vašom zozname, alebo môžete pokračovať v zozname a vyberať sumu pre každú osobu, kým nedosiahnete rozpočet. V tejto chvíli, ak vo vašom zozname stále zostávajú ľudia, budete musieť buď znova prehodnotiť sumy, ktoré ste už vybrali, alebo zvážiť odstránenie niektorých ľudí zo svojho zoznamu.

⇒Odporúčame: TIPY NA VIANOČNÉ DARČEKY