Regenerácia svalov: Prečo je dôležitá a ako ju dosiahnuť?

Fyzická aktivita by mala byť súčasťou každodenného života všetkých ľudí. K tomu však neodmysliteľne patrí aj správna a dôkladná regenerácia, pričom nezáleží na tom, či ste profesionálny alebo rekreačný športovec. 

Pohyb je pre nás všetkých mimoriadne dôležitý – zlepšuje fyzické, ale aj psychické zdravie. Minimalizuje riziko vzniku rôznych ochorení a zdravotných komplikácií, pričom znižuje výskyt úzkostných stavov. Pokiaľ sa však chcete hýbať v zdraví, nemali by ste zabúdať na správnu regeneráciu. Veľmi ťažké tréningy sedem dní v týždni pravdepodobne nie sú tým správnym riešením. 

Nezabúdajte: Počet tréningov počas týždňa by ste mali prispôsobiť hlavne svojej kondícii. Preto, ak s cvičením len začínate, určite choďte na to zľahka a radšej sa poraďte s odborníkom v tejto oblasti, ktorý vám nastaví aj tréningový plán.

Prevencia zranení

Telo je počas cvičenia v záťaži a následne by si malo ,,vydýchnuť“. To docielite dôslednou regeneráciou. O čo vlastne ide? Regenerácia slúži na obnovenie svalovej hmoty a energie, vrátane prevencie zranení. Ak by ste regenerovali nedostatočne, mohli by sa u vás častejšie vyskytovať rôzne zranenia. Rovnako, ako je regenerácia dôležitá u športovcov, je nevyhnutná aj pri ľuďoch, ktorí športujú len rekreačne. 

Regenerácia svalov Prečo je dôležitá a ako ju dosiahnuťa

Podporuje rast svalov

Mysleli ste si, že svaly vám budú rásť len v situácii, keď budete neustále trénovať? Samozrejme, bez dobre nastavených tréningov by to nešlo, avšak samotná regenerácia podporuje rast svalov. Zároveň je známe, že zabezpečuje ich obnovu po svalovej záťaži a telu jednoducho pomáha oddýchnuť si. 

Návrat stratenej energie

Ak je tréning na výkon náročnejší, častokrát dochádza ku strate energie. Aj na to je veľmi dobrá regenerácia – dopĺňa stratenú energiu, znižuje mieru únavy, a tiež aj zápalu. O svalovej regenerácii je tiež známe, že dokáže zlepšiť flexibilitu a mobilitu tela. Vaše telo si vďaka regenerácii oddýchne po fyzickej, aj psychickej stránke, vďaka čomu naberie novú silu. 

Ako na regeneráciu?

V dnešnej dobe existuje hneď niekoľko efektívnych spôsobov, ako na regeneráciu svalstva po športe a cvičení. Rozhodne nejde o žiadnu vedu, zvládne to skutočne každý. Ako na regeneráciu? Prinášame vám praktické tipy!

Zamerajte sa na stravu

V prvom rade prihliadajte na svoj jedálniček. Pre každého človeka, ktorý cvičí, je kľúčové zdravé stravovanie. Zvýšte príjem celozrnných potravín, strukovín, rýb, orieškov alebo mäsa. Pokiaľ chcete doplniť svoje telo o dôkladnú výživu, výborným riešením Superstrava Super Collagen Chocollate, ktorý predstavuje hydrolyzovaný kolagén. Tento výživový doplnok pozitívne pôsobí na kosti, kĺby a svaly. Zároveň zmierňuje bolesť a okrem svalov vyživuje aj pokožku. 

Nezabúdajte: Proteínový prášok sa odporúča užívať vždy po tréningu. Nakoľko podporuje regeneráciu celého tela, rast svalov a obnovu poškodení. Proteín môžete rozmiešať s vodou alebo mliekom, pričom budete mať z tohto nápoja hotový zážitok. Dostatočne vás zasýti a dodá stratenú energiu.

 

 

Pravidelné masáže a odpočinok

Ak chcete regenerovať správne a dôkladne, určite vám odporúčame pravidelné masáže, kúpele, prípadne obklady. Prečo práve masáž? Prináša viacero zdravotných benefitov, medzi ktoré patrí zaručene aj zlepšenie krvného obehu, zmiernenie zápalu v tele, a tiež aj bolesť. Pri masáži sa totiž vždy zameriava na časti tela, ktoré sú stuhnuté, prípadne napäté. Pokiaľ si chcete dopriať odpočinok v pohodlí domova, odporúčame vám zakúpiť si chladiaci gél na svaly. Ideálny je s extraktom z kostihoja, konope alebo pagaštanu konského. 

Regenerácia svalov Prečo je dôležitá a ako ju dosiahnuťb

Praktický tip: Neváhajte si párkrát do mesiaca zaplatiť aj wellness a ísť si oddýchnuť. Je to skvelý spôsob, ako prísť na iné myšlienky a nabrať energiu. 

 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: