Histamínová intolerancia: príčiny vzniku, obmedzenia a možnosti liečby

Bolesti brucha, nafukovanie, migrény či nespavosť. Ak ste na sebe spozorovali tieto prejavy a vyskytujú sa u vás nezvyčajne častejšie, mali by ste spozornieť. Môže totiž ísť aj o histamínovú intoleranciu. To je precitlivenosť na histamín, ktorú je dôležité začať riešiť už pri prvom podozrení.  

Radšej prísť k lekárovi skôr, ako neskoro. Preto, ak vás trápia nepríjemné prejavy, ktoré sme si spomínali v úvode tohto článku, určite spozornite a začnite daný problém riešiť. Lekár vám odoberie krv, ktorú pošle na podrobnejšiu analýzu. Z krvi následne dokáže zistiť, aký problém máte a či ide práve o histamínovú intoleranciu. 

Čo je histamínová intolerancia? Ide o zdravotný problém, ktorý trápi čoraz väčšiu časť populácie. Bez rozdielov postihuje rovnako mužov aj ženy, dokonca, v dnešnej dobe sa častokrát objavuje aj u malých detí. Najčastejšie sa však prejavuje u dospelých ľudí vo veku 35 – 45 rokov.

Nezabúdajte: Histamínová intolerancia (HIT) je známa nedostatočným odbúravaním histamínu priamo v tele. Ide o intoleranciu, nie alergiu. To znamená, že pri intolerancii vzniká problém až pri nadbytku histamínu v tele, pri alergii je problémom prítomnosť danej látky.

Prečo vzniká histamínová intolerancia?

Presná príčina vzniku histamínovej intolerancie zatiaľ nie je určená, avšak medzi najčastejšie dôvody tohto ochorenia sa považuje nezdravý životný štýl, pod ktorý patrí hlavne konzumácia alkoholu, niektorých liekov, stres či nezdravá strava. Tieto všetky faktory zabezpečujú zníženú funkciu enzýmu diaminooxidázy (DAO), ktorý je zodpovedný za rozklad histamínu. Ak je v tele táto látka nahromadená – vzniká u človeka histamínová intolerancia. 

Histamínová intolerancia príčiny vzniku, obmedzenia a možnosti liečbya

Najčastejšie prejavy HIT

Ako viete, že máte histamínovú intoleranciu? Pre tento zdravotný problém existujú určité charakteristické prejavy. U každého človeka môže ísť o iné, ale najčastejšie ide o zvýšenú únavu, bolesti hlavy, tráviace ťažkosti, kožné problémy, opuch sliznice, poruchy menštruačného cyklu či ťažkosti s dýchaním. Ak na sebe pozorujete tieto problémy čoraz častejšie a dlhodobo, určite by ste mali vyhľadať lekára, ktorý vám spraví podrobnejšie vyšetrenia. 

Dá sa histamínová intolerancia liečiť?

Histamínová intolerancia sa síce úplne vyliečiť nedá, ale je možné potláčať jej prejavy tak, že ani o tejto poruche nebudete vedieť. V prvom rade by ste sa mali zamerať na svoj životný štýl, teda na to, čo konzumujete a akým potravinám by ste sa radšej mali vyhýbať. 

 

 

Dodržiavanie diéty

To, že budete musieť dodržiavať diétu, ak sa chcete vyhnúť nepríjemným prejavom, nehovorí o tom, že teraz budete musieť hladovať. Preto sa zamerajte na potraviny, ktoré obsahujú menšie množstvo histamínu. Medzi tie patria vajíčka, čerstvé mäso, olivový olej, ryža, kokosové mlieko a mnoho ďalších.

Pri dodržiavaní diéty platí, že čím dlhšie potraviny skladujete, tým väčšie množstvo histamínu obsahujú. Avšak, je pravda, že histamín sa nachádza aj v určitých druhoch čerstvej zeleniny. Ide o špenát, baklažán, avokádo alebo paradajky. Taktiež sa vyššie množstvo nachádza aj v ovocí – jahodách, ananáse, banánoch, marhuliach alebo čerešniach. Tieto potraviny môžete konzumovať, avšak určite odporúčame v obmedzenom množstve. 

Histamínová intolerancia príčiny vzniku, obmedzenia a možnosti liečbyab

Liečbu doplňte o výživové doplnky 

Ak chcete liečbu histamínovej intolerancie podporiť, určite odporúčame výživový doplnok s názvom Superstrava Super Histamine, ktorý má v sebe čisto prírodné ingrediencie, ako napríklad plody šípky, moringu, a tiež je tento prípravok obohatený o rastlinný kvercetín a extrakt z kurkumy. Tieto všetky látky sú mimoriadne účinné. Ich kombinácia je vhodná najmä pre ľudí, ktorí majú histamínovú intoleranciu, pričom im uľahčuje bežné, každodenné fungovanie a funguje ako skvelý zdroj prírodných antihistaminík.