Poznáte protizápalové potraviny? Toto sú tie najznámejšie!

Počuli ste už niekedy o protizápalových potravinách? Vo všeobecnosti ide o potraviny, ktoré v tele dokážu znížiť zápal. Ten môže byť spôsobený rôznymi vplyvmi. Zápal rozdeľujeme na dobrý a zlý. Ten dobrý dokáže brániť telo pred infekciou. Zlý zápal môže viesť k chronickému ochoreniu a oslabeniu organizmu.

Pravdepodobne ste sa už neraz stretli so zápalom vo vašom tele. Ten spôsobujú namnožené mikroorganizmy. Zápal v tele predovšetkým signalizuje iné ochorenie. Práve preto ho je potrebné vyriešiť čím skôr a ihneď ho podchytiť. V tomto článku vám predstavíme potraviny, ktoré v tele dokážu znížiť zápal. Sú maximálne efektívne a účinné.

Ryby, ktoré by ste mali konzumovať

Nie nadarmo sa hovorí, že ryby sa oplatí jesť. V ich zložení sa nachádzajú omega 3 mastné kyseliny a bielkoviny. Za najlepší zdroj protizápalových účinkov sa považuje losos, sardinky, makrela, ančovičky a sleď. Množstvo štúdií potvrdilo, že u ľudí konzumujúcich lososa na pravidelnej báze došlo k zníženiu hladiny zápalového markera, tzv. CRP.

protizapalove_potraviny_a

Avokádo plné antioxidantov

Možno by ste neverili, no avokádo obsahuje množstvo výživných látok. Ide napríklad o horčík, draslík, vlákninu a mononenasýtené tuky. Tieto zložky sú veľmi prospešné pre správne fungovanie srdca. Avokádo tiež obsahuje zložky, vďaka ktorým sa znižuje riziko vzniku rakoviny.

Okrem iného, avokádo má svoju špecifickú chuť a viete si ho pripraviť na mnohé spôsoby. Skvelým riešením je napríklad avokádová nátierka. Pri pravidelnej konzumácii avokáda dochádza k výraznému poklesu zápalu v tele.

Paprika a chilli papričky

Ste milovníkom papriky a chilli papričiek? V tom prípade máte vyhraté. Je totiž dokázané, že tieto potraviny dokážu znížiť vzniknutý zápal. Obsahujú vitamín C a mnohé antioxidanty. Paprika a chilli papričky dokážu viesť človeka k zdravšiemu starnutiu. Tieto potraviny sú veľmi chutné a rozhodne sa ich oplatí konzumovať na pravidelnej báze.

protizapalove_potraviny_b

Hrozno s množstvom benefitov

Ak patríte tiež medzi ľudí, ktorí jednoducho milujú hrozno, ste na správnej ceste. Hrozno totiž obsahuje antokyány, ktoré sú známe najmä pre svoje protizápalové účinky. Táto potravina je veľmi účinná aj v rámci prevencie rôznych chorôb.

Ide napríklad o cukrovku, srdcové ochorenia, obezitu či očné poruchy. Hrozno je jednoducho skvelým zdrojom vitamínov, ktoré prinášajú množstvo priaznivých účinkov na organizmus človeka.

Olivový olej ako najzdravší tuk

V prípade, že pripravujete často jedlo na olivovom oleji, robíte správne. Ide totiž o jeden z najzdravších tukov vôbec. Olivový olej dokáže znížiť výskyt srdcových ochorení, rakoviny poprípade neurodegeneratívnych chorôb. Tento jedlý tuk je základom stredomorskej stravy, o ktorej ste už pravdepodobne neraz počuli. Ľudia, ktorí sa tak stravujú, sú zdravší, šťastnejší a v neposlednom rade žijú ďaleko dlhšie.

protizapalove_potraviny_c

Paradajky s obsahom vitamínov

Medzi najznámejšie protizápalové potraviny patria aj paradajky. Tie obsahujú veľké množstvo vitamínu C a iných antioxidantov. Obsahuje aj zložky, ako napríklad draslík a lykopén.

Tieto látky majú mimoriadne silné protizápalové účinky, ktoré sú skutočne veľmi efektívne. Dokázalo sa však, že protizápalové vlastnosti sú účinné najmä u žien s nadváhou, no nie s obezitou. Paradajky môžete jesť surové, poprípade ich tepelne upraviť, najlepšie na olivovom oleji.

Protizápalových potravín je oveľa viac, no tieto patria medzi tie najznámejšie. Je dosť možné, že ich konzumujete pravidelne, no doteraz ste ani nevedeli o tom, že majú protizápalové účinky. Práve preto by ste mali zvýšiť ich konzumáciuzaradiť do jedálnička tieto jedlá, ktoré sú bohaté na výživné látky.