Posilnite zdravie svojej pečene: ako na to?

Zdravie pečene nezávisí len od užívania liekov a konzumácie alkoholu. Ovplyvňuje ju oveľa viac faktorov – strava, spôsob životného štýlu či životné prostredie. To všetko zohráva dôležitú úlohu v zdraví pečene.

Pečeň – jeden z najdôležitejších orgánov nášho tela. Akú má funkciu? Telo zbavuje toxínov, odpadových látok a zároveň s podieľa aj na metabolizme látok. Ide o kľúčové funkcie nášho organizmu, preto, ak pečeň nebude fungovať tak, ako má, prejaví sa to takmer ihneď. 

Nezabúdajte: O pečeň by ste sa mali starať neustále, nie len keď sa objaví prvý problém. Častokrát sú ochorenia s pečeňou nezvrátiteľné a niektoré choroby spojené s týmto orgánom končia úmrtím. 

Ako zistím, že mám problém s pečeňou?

To, že niečo nie je v poriadku si môžete odsledovať aj sami. Častým príznakom problémov s pečeňou je pretrvávajúca únava, ktorá sa objaví náhle, bez jasnej príčiny. Tmavý moč, čierna stolica, nevoľnosť či nechutenstvo a zvracanie. To všetko môže svedčiť o problémoch s pečeňou. Pri objavení sa týchto príznakov zbytočne nečakajte. Určite vyhľadajte lekára, ktorý vám spraví podrobnejšie vyšetrenia priamo z krvi. Budete tak mať svoj zdravotný stav pod kontrolou a nezabúdajte, že vždy je lepšie prísť skôr ako neskoro.

Posilnite zdravie svojej pečene ako na toa

Predíďte ochoreniam s pečeňou!

Pokiaľ budete žiť zdravým životným štýlom, môžete ochoreniam s pečeňou efektívne predísť. Existuje totiž viacero odporúčaní, ktoré by ste mali v rámci prevencie dodržiavať. Ktoré potraviny by ste mali prijímať vo vyššom množstve, ktorým sa vyhýbať a čo robiť preto, aby bola vaša pečeň v optimálnom stave?

 

 

Kurkuma ako malý zázrak

Kurkuma obsahuje účinné látky, ktoré prispievajú k normálnej funkcii pečene. Má protizápalové a antioxidačné účinky. Kurkumín sa totiž považuje za silný antioxidant a nachádza sa priamo v kurkume. Okrem iného, kurkuma sa môže pridať do šalátu alebo varených pokrmov. Superstrava BIO kurkuma tak rozhodne patrí medzi produkty, ktoré by ste mali v rámci prevencie ochorenia pečene užívať.

Táto zelenina stojí za konzumáciu

Chcete svojej pečeni dopriať to, čo potrebuje? V tom prípade sa zamerajte na vyššiu konzumáciu zeleniny. Napríklad, do svojho jedálnička zaraďte červenú repu, uhorky, mrkvu, šalát, medvedí cesnak, zázvor, cesnak, artičoky či brokolicu. Tieto druhy zeleniny je možné pripraviť na viacero spôsobov, preto neváhajte a konzumujte ich vo väčšom množstve aj vy. Obsahujú totiž množstvo vitamínov, minerálov a živín, ktoré sú pre pečeň dôležité.

Posilnite zdravie svojej pečene ako na tob

Výživové doplnky majú zmysel

Možno ste už otrávení reklamami na rôzne výživové doplnky, ktorých úlohou má byť podpora zdravia pečene. Je to pochopiteľné, pretože na trhu existuje celé spektrum takýchto produktov. Ak si však chcete vybrať správne, pri kúpe by ste sa mali zamerať na niekoľko kľúčových faktorov. Akých? V prvom rade záleží na zložení produktu. My odporúčame užívať Pestrec mariánsky – plod drvený. Je o ňom totiž všeobecne známe, že odstraňuje z tela škodlivé látky a istým spôsobom ,,čistí“ pečeň. Zbavuje ju toxických látok, čo znamená, že bude vo výrazne lepšom stave. Aj štúdie potvrdili jeho protizápalové, antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti. 

Praktický tip: Pestrec mariánsky môžete užívať aj dvakrát denne. Postačí si dať 1 čajovú lyžičku tohto produktu a zapiť ju 2 – 3 dcl čistej vody. 

Týmto potravinám sa vyhýbajte

Pokiaľ chcete svoju pečeň zachovať v čo najlepšom stave, určite by ste mali obmedziť konzumáciu alkoholu, rafinovaných cukrov, bieleho pečiva, červeného mäsa, tukov, údenín či čierneho čaju. To všetko patrí medzi potraviny, ktoré pečeni škodia. Neznamená to, že ich už nikdy nebudete môcť jesť. Môžete, avšak s obmedzením.