Chioská masticha – všetko, čo potrebujete vedieť

V súčasnej dobe je čoraz viac preslávená chioská masticha. Ide o živicu, ktorá sa získava zo stromov podobným olivovníku. Tieto stromy sa pestujú výlučne na ostrove Chios, ktorý sa nachádza v Grécku. Chioská masticha je preslávená vďaka svojím účinkom, ktorých rozhodne nie je málo.

Chioská masticha je živica, ktorá sa získava zo stromu s názvom Pistacia lentiscus. Ide o vždy zelený strom, podobný olivovníku. Najstaršie stromy na ostrove Chios už majú neuveriteľných 90 rokov a dnes sa považujú za národné bohatstvo. V súčasnosti sa však masticha pestuje priemyselne a každý rok sa vysádzajú nové stromy, z ktorých vznikajú tzv. mastichové sady.

Zaujímavosťou je, že pojem masticha vystihuje aj iné živice, ktoré rastú zo stromov najmä v oblasti Stredomoria a Turecka. Chioská masticha je však špecifická pre svoje liečivé účinky, ktoré ostatným živiciam chýbajú.

Masticha ako dar z nebies

O chioskej mastiche sa traduje množstvo historických povestí. Tie rozpovedali aj priamo obyvatelia ostrovu Chios. O chioskej mastiche vraveli ako o dare z nebies či požehnaní pre oblasť Chiosu. Traduje sa tiež, že na tomto ostrove je špecifická mikroklíma, ktorá zodpovedá za jedinečné účinky chioskej mastichy. Dnes je známe, že tento druh mastichy má aj certifikát Originality pôvodu P.D.O., vďaka ktorému sú potvrdené účinky živice pochádzajúcej priamo z ostrova Chios.

Na základe recenzií si čoraz viac ľudí zaobstaráva chioskú mastichu. Rozhodne sa niet čomu čudovať. Jej účinkov je totiž čoraz viac. Do dnes sa konajú vedecké štúdie, kde sa odborníci zaoberajú účinkami tejto špecifickej živice.

Chioská masticha – všetko, čo potrebujete vedieť_a

Aké má účinky?

Pravdepodobne sa pýtate, prečo je chioská masticha tak zázračná a jedinečná, ako sa o nej hovorí. Vysvetlenie je jednoduché. Prekvapí vás široká škála účinkov, ktoré živica z ostrova Chios prináša. V prvom rade ide o priaznivé účinky na tráviaci trakt. Tieto vlastnosti chioskej mastichy sa využívajú už po stáročia a ako prvý ju na tráviace ťažkosti začal používať známy lekár Hippocrates.

Ako vidíte, tam sláva chioskej mastichy neskončila. Dodnes sa využíva na tráviace ťažkosti. Dokáže ľahko bojovať so zápalmi rôzneho druhu, je účinná v boji pri nadúvaní či zápche. Taktiež slúži ako prevencia žalúdočných vredov, poprípade znižuje ich nežiadúce prejavy. Niekoľko vedeckých štúdií bolo aj v súvislosti s baktériou Helikobakter pylori, ktorú chioská masticha dokáže úplne zničiť.

Okrem iného, táto jedinečná živica je známa aj pre iné účinky. Ide napríklad o znižovanie cholesterolu a krvného tlaku, riešenie problému ako je pálenie záhy či posilnenie imunity. Chioská masticha výrazne zvyšuje obranyschopnosť organizmu, vďaka čomu redukuje výskyt infekcií a chorôb rôzneho druhu. Okrem protizápalových účinkov obsahuje aj tie antiseptické. Tie sa využívajú v oblasti ústnej hygieny, kedy redukujú zubný povlak a tým aj výskyt zubného kazu.

Zloženie mastichy z Chiosu

Určite vás zaujíma zloženie chioskej mastichy. Všetky liečivé účinky sa totiž odrážajú práve od prírodných látok, ktoré sú obsiahnuté v produkte ako je chioská masticha. V prvom rade obsahuje veľké množstvo účinných a aromatických látok. Ide o približne 80 čisto prírodných zložiek, ktoré sa nachádzajú v živici z ostrova Chios.

Obsahuje prírodné polyméry, terpény, fytosteroly, esenciálne oleje, polyfenoly a veľa ďalších účinných látok. Práve vďaka týmto zložkám sa v súčasnej dobe využíva masticha chioská aj v oblasti farmácie, potravinárstva a kozmetického priemyslu.

Chioská masticha a jej kryštály

O živici z ostrova Chios je známe, že sa z nej dajú získať čisté kryštály, ktoré sa považujú za tú najčistejšiu formy mastichy. Ide o živicu, ktorá bola získaná priamo zo stromu a následne aj usušená na slnku. Kryštály sa po usušení čistia delia na základe veľkostí. To všetko majú na starosti obyvatelia ostrova Chios, ktorí si na tejto práci dávajú obzvlášť záležať.

Takto spracované kryštály sa používajú v žuvacej forme, poprípade sa pridávajú do zubných pást alebo na výrobu práškov. Tie sa používajú v rámci výživových doplnkov alebo na výrobu korenín. Ak sa rozhodnete pre užívanie výživových doplnkov, je dôležité, aby ste sa zamerali na zloženie, ktoré je písané na obale. Nie všetky produkty sú totiž kvalitné a práve to je dôvod, prečo by ste mali pri výbere doplnkov s obsahom chioskej mastichy brať väčší ohľad.

fb_ads

⇒Odporúčame: Super Masticha Kurkumin & Piperin⇐

Pozitívne ohlasy

Pravdepodobne vás zaujímajú odozvy od ľudí, ktorí chioskú mastichu použili vo forme výživového doplnku. Jednoznačne vás potešíme, pretože recenzie sú maximálne pozitívne. Až 80 % ľudí, ktorí vyskúšali chioskú mastichu, boli maximálne spokojní. Množstvu ľudí to zmenilo pohľad na zdravý životný štýl a mastichu chioskú začali užívať na pravidelnej báze.

Taktiež je dokázané, že účinky tejto živice sa dostavia až pri dlhodobom užívaní, a tak sa počkať rozhodne oplatí. Ľudia, ktorí si odskúšali chioskú mastichu na vlastnej koži tiež tvrdia, že u nich nastalo zlepšenie, poprípade až úplné vyriešenie problémov, ktoré ich trápili. Masticha chioská je tak skutočne maximálne účinná a užívať sa ju rozhodne oplatí.

Záver

Veríme, že sme vám priniesli všetky informácie o chioskej mastiche, ktoré ste potrebovali vedieť. Na záver už len musíme dodať, že živicu z ostrova Chios sa rozhodne užívať oplatí. Pozitívne sa to odrazí na vašom zdraví, vďaka čomu sa budete cítiť oveľa lepšie. Okrem iného, tento zázrak z nebies má aj pozitívny vplyv na psychiku, vďaka čomu odbúrava stres. Dôvodom sú prírodné látky, ktoré sa nachádzajú v tomto produkte. Teraz už je čas, aby ste chioskú mastichu vyskúšali na vlastnej koži. Tak čo, idete do toho?