Hydrolyzovaný hovädzí kolagén – elixír mladosti a dôležitá bielkovina, ktorá vás zbaví bolesti

Starnutie je biologický proces, ktorý sa vede ešte nepodarilo zastaviť. Predsa len však existujú spôsoby, ako ho spomaliť, prípadne eliminovať jeho príznaky.

Bolesť kĺbov, pomalá regenerácia svalov, strata pružnosti pokožky, zhoršená kvalita vlasov... To všetko sú znaky starnutia, no zároveň prejavy spôsobené úbytkom kolagénu v ľudskom tele. Ako vám v tomto prípade pomôže hydrolyzovaný hovädzí kolagén?

Dopĺňaním kolagénu v podobe rôznych prípravkov sa väčšinou zaoberajú starší ľudia. Prečo je to tak? Odpoveď je jednoduchá. Kolagén je totižto bielkovinou, ktorú si ľudské telo dokáže do istého veku produkovať samo, no následne už jeho produkcia klesá. Približne do 25. roku života si telo dokáže z vlastných zdrojov pokryť celú potrebu kolagénu. Avšak, s narastajúcim vekom to začína ísť „dolu vodou“. Telo postupne stráca schopnosť vytvárať si vlastný kolagén a jeho nedostatok sa začína postupne prejavovať. Skutočný zlom však prichádza približne v 45. roku života, kedy telo definitívne prestáva vyrábať svoj vlastný kolagén.

Prejavy úbytku kolagénu začínajú byť čoraz citeľnejšie. Človeka začína trápiť bolesť kĺbov, zranenia sa hoja pomalšie, pokožka stráca svoju pružnosť, objavujú sa prvé väčšie vrásky. Nechty sa ľahšie lámu, vlasy začínajú strácať farbu a vypadávať. Nedostatok kolagénu vplýva aj na fungovanie orgánov. Môžu sa začať objavovať problémy s trávením, telo sa stáva slabším a citlivejším na poškodenie. Tieto procesy je však možné do značnej miery ovplyvniť tým, že kolagén do tela dopĺňate umelo, v podobe vhodných prípravkov.

Kolagén a jeho druhy

Kolagén nie je len jeden, v aktuálnej dobe je známych až 27 druhov kolagénov, ktoré sa nachádzajú v rôznych živočíšnych tkanivách. Na efektívne fungovanie ľudského tela sú však potrebné predovšetkým nasledovné 3 typy:

Kolagénu typu 1 – tvorí štruktúru kostí, spojivových tkanív, zubov a kože. Je tak najdôležitejším druhom kolagénu v ľudskom tele.

Kolagén typu 2 – tvorí časť štruktúry chrupaviek, ktorá má na starosti tlmenie rázov. Pomáha zabraňovať bolesti pri pohybe a predlžovať životnosť kĺbov.

Kolagén typu 3 – tvorí štruktúru ciev, svalov a orgánov. V mladšom veku sa často nachádza aj v iných telových tkanivách, kde ho postupne nahrádza pevnejší a odolnejší kolagén typu 1.

Hydrolyzovaný hovädzí kolagén obsahuje predovšetkým kolagén typu 1 a 3, teda jeho najdôležitejšie druhy.

Hydrolyzovaný kolagén s veľkou výhodou

V mladšom veku, kedy si telo vytvára dostatok kolagénu samo, stačí jeho tvorbu podporiť pestrou stravou s dostatkom vitamínu C a primeraným obsahom bielkovín. Výnimkou sú športovci, pre ktorých je kolagén jednou z dôležitých zložiek stravy. Pri aktívnom športovaní je spotreba kolagénu oveľa vyššia, preto je potrebné dopĺňať ho väčšom množstve. Dôležitý je najmä pri regenerácii organizmu a slúži taktiež ako ochrana pred poškodením pohybového aparátu.

 superstrava_super_collagen

S narastajúcim vekom prirodzená tvorba kolagénu klesá, je tak potrebné dopĺňať ho aj z vonkajších zdrojov. Kolagén sa prirodzene vyskytuje napríklad v hovädzom mäse alebo rôznych morských produktoch. Problémom jeho prirodzenej formy je však stráviteľnosť. Veľké molekuly kolagénu sa veľmi ťažko vstrebávajú do tela a organizmus ich nedokáže efektívne využiť. Aj napriek tomu, že konzumujete veľa mäsa s obsahom kolagénu, jeho efekt nemusí byť takmer vôbec citeľný. Práve preto sa v prípade kolagénových doplnkov stravy využívajú hydrolyzované kolagénové štruktúry. Tie sú pre ľudské telo veľmi ľahko stráviteľné. Hydrolyzovaný hovädzí kolagén bol nemeckými vedcami špeciálne vyvinutý tak, aby dokázal byť čo najefektívnejšie zužitkovaný.

Ako kolagén spomalí starnutie a zmierni bolesti?

Hydrolyzovaný kolagén sa z tráviacej sústavy rýchlo dostáva do krvi, odkiaľ putuje do všetkých častí tela. V prvom rade, kolagén pomôže spevniť kosti, chrupavky a väzivové tkanivá, vďaka čomu sa stanú odolnejšími voči poškodeniu. Podstatnú úlohu zohráva aj pri výžive kĺbov – dodá im pevnosť a podporí ich ohybnosť. Vďaka správnej výžive kĺbov ich bolesť len nemaskujete, ale riešite priamo jej príčinu. Celý pohybový aparát vám tak vydrží slúžiť oveľa dlhšie bez toho, aby ste sa museli obmedzovať vo vašich obľúbených aktivitách.

Keďže kolagén je základnou stavebnou látkou kože, jeho pravidelné dopĺňanie dodá koži elasticitu. Zbavíte sa tak veľkých vrások, či nepríjemnej ovísajúcej pokožky. Z hľadiska krásy prínos kolagénu oceníte aj na vlasoch a nechtoch. Vlasy sa stanú pevnejšími a vitálnejšími, rovnako ako nechty. Športovci užívajúci kolagén pocítia benefit v podobe rýchlejšej regenerácie svalov, či iných poškodených tkanív. Kolagén okrem iného pomáha aj urýchľovať hojenie rán, dokonca zlepšuje činnosť trávenia a vstrebávanie živín z čriev.

 

superstrava_super_collagen_c

Nečakajte, konajte!

Zdravie máme len jedno a podľa toho by sme k nemu mali aj pristupovať. Podpora organizmu vhodnými vitamínmi, minerálmi a kolagénom dokáže významným spôsobom zlepšiť kvalitu života. Pri zanedbanej starostlivosti o vlastné telo sa vám môže ľahko stať, že ešte pred štyridsiatkou vás budú trápiť bolesti a ochorenia, ktoré vás budú obmedzovať vo vašich obľúbených aktivitách. No naopak, ak svojmu telu dávate všetko, čo potrebuje, za starostlivosť sa vám niekoľkonásobne odmení. Napríklad tým, že budete môcť neobmedzene športovať aj v dôchodkovom veku a nikto vám nebude chcieť uveriť, koľko máte rokov. Vďaka kvalitnému hydrolyzovanému kolagénu toto všetko nemusí byť len nereálny sen, ale každodenná realita. Tak, ste pripravení „nakopnúť“ vaše zdravie?

 Vyskúšaj Super Collagen