Stres a jeho vplyv na organizmus

Stres tvorí neoddeliteľnú súčasť našich životov a pravdou je, že bez zdravého stresu by sme nevedeli správne existovať. Dokáže naše telo i myseľ vyprovokovať natoľko, aby sme dokázali lepšie a efektívnejšie pracovať a fungovať.

Niektorí ľudia najradšej pracujú pod tlakom, pretože bez neho nie sú schopní vyprovokovať sa k najlepším výkonom. Zdravý stres je prospešný, ale problémom je, že dnes je náš život stresom natoľko zahltený, že to má na náš život i telo nepriaznivý vplyv.

            Stretávame sa so stresom každý deň – v práci pri plnení termínov, v škole pri spĺňaní testov a skúšok a samozrejme aj doma, keď nestíhame spĺňať všetky domáce práce, ktoré ležia na našich pleciach. Mnoho ľudí je presvedčených, že je to v poriadku a že sa jednoducho potrebujeme zmieriť so stresom tak ako prichádza. Do určitej mieri majú pravdu, pretože stres sa stal neoddeliteľnou súčasťou našich životov.

            Na strane druhej však vôbec nie je jednoduché stres začať prijímať tak ako prichádza a vyrovnať sa s ním jednoducho. Príliš silný stres sa postupom času dokáže pretaviť nielen do abnormálneho až panického stresu a ohrozovať zdravé fungovanie našej mysle, ale postupne sa môže pretaviť až do vážnych zdravotných problémov akútneho i chronického rázu. Mnoho odborníkov sa domnieva, že i za vznikom autoimunitných chorôb ako je napríklad celiakia väzí príliš silná a dlhotrvajúca dávka stresu.

stres a jeho vplyv na organizmus_a

            Lieky v tomto prípade pomáhajú naozaj v obmedzenom znení a stres musíme zvládať postupne, ideálne prírodnou cestou. Ťažkou úlohou však môže byť i rozoznať či sa vo vašom živote naozaj nachádza prebytok stresu. Ako stres poznať a vyrovnať sa s ním bez toho, aby to narušilo vaše fyzické i psychické zdravie?

Ako sa stres prejavuje?

Rozoznať prvé príznaky stresu môže byť na prvý pohľad jednoduché, ale pravda je úplne iná. Zvyčajne nadpriemerný tlak stresu poznáme až vtedy, keď nás naň upozorní naše okolie. Medzi prvé známky patrí nesústredenosť, znížená koncentrácia a bezdôvodné podráždenie. Často sa nám stáva, že vybuchneme kvôli jednoduchej a banálnej veci, na ktorej absolútne nezáleží ale v konkrétnom okamihu nás jednoducho dostáva na kolená. Častokrát sa objavujú dlhodobejšie príznaky v podobe nespavosti alebo celkovo zníženej kvality spánku. To však už nie sú len stopy, ktoré ostávajú na našej psychike ale začínajú sa prejavovať aj na fyzickom stave nášho organizmu. Spánok je pre nás esenciálny, pretože počas neho dochádza nielen k uvoľneniu ale i reparácii a obnove tela. Rovnako sa nedostatok spánku podpisuje aj na zníženej obranyschopnosti proti ochoreniam a tak má stres na nás ešte väčší dosah.

            Postupne sa začína prejavovať celá kaskáda problémov, ktoré pozostávajú z problémov s trávením, zníženou či naopak nadpriemerne zvýšenou chuťou do jedla, ktorá sa prejavuje predovšetkým chuťou na nezdravé a kalorické jedlo plné sacharidov. Výnimkou nie sú ani problémy s pleťou či extrémne padanie vlasov, ktoré nezastaví používanie žiadnych osvedčených trikov. Na každý ľudský organizmus však stres vplýva inak a tak sa spektrum príznakov u. jednotlivých ľudí môže meniť. Hoci sa snažíme nájsť za našimi zdravotnými problémami ukrytú nejakú chorobu, ktorá by mohla byť vyriešená jednoduchým nasadením liekov, často je za mnohými zdravotnými problémami ukrytý práve stres, ktorý sa šikovne maskuje za mnohé z príznakov akútnych i chronických.

 

Joga a pohyb

Stresu sa nikdy nevyhneme, pretože je pevne zakorenený v životnom štýle našej doby. To však neznamená, že s ním nemôžeme bojovať. Počas stresových situácií sa v našom tele uvoľňujú stresové hormóny, ktoré majú krátkodobé dôsledky ako je napríklad zvýšený krvný tlak, zvýšená dychová frekvencia či potenie a dlhodobé dôsledky, z ktorých sa často môže vykľuť vznik chronických ochorení. Na neutralizáciu stresových hormónov veľmi účinne pôsobia endorfíny – hormóny šťastia, ktoré sa vo vysokej miere vylučujú pri pohybovej aktivite.

            Je úplne jedno, aký druh pohybu si vyberiete, ale veľmi dôležitým faktorom je, aby vás napĺňal a robili ste ho s radosťou. Pre niekoho je to beh, jazda na kolobežke alebo silový tréning. Dbajte na pravidelnosť a snažte sa do pohybovej aktivity motivovať. Pre mnohých je motiváciou napríklad výber skvelého cvičebného úboru alebo kúpa nového prístroja, ktorého prítomnosť vás bude motivovať k aktivite. Nie je to o tom, že by oddych nebol prospešný – niekedy môže pomôcť i bežný oddych s dobrou knihou ale cvičenie a pohyb vás nabije množstvom pozitívnej energie. Ak sa nemôžete donútiť k žiadnej pohybovej aktivite, stavte aspoň na príjemnú prechádzku v prírode či parku, ktorá vás rovnako spoľahlivo dokáže nabiť pozitívnou energiou.

stres a jeho vplyv na organizmus_

            Veľmi prospešným druhom pohybu môže byť i joga. Nielenže sa naučíte mnoho zaujímavostí o vlastnom organizme a získate výbornú flexibilitu, ale navyše sa naučíte aj správnu techniku dýchania. Správne dýchanie je pri zvládaní stresu mimoriadne dôležité a preto existujú i dychové cvičenia, ktoré vám so zvládnutím stresu vedia účinne pomôcť. Vďaka joge sa môžete mnohému priučiť. Hoci sa to nemusí na prvý pohľad zdať, ale joga patrí medzi náročné cvičenia, ktoré dokážu človeku vyhnať z hlavy všetky ostatné veci a prinúti ho dokonale sa sústrediť na správne prevedenie cvikov a pozícií.

Pomôže prírodná lekáreň?

Na tlmenie stresu nám väčšinou nepomôžu žiadne lieky, ktoré by vo výraznej miere nemali dopad aj na ostatné funkcie nášho organizmu. Ak sa chceme so stresom vyrovnať, musíme v prvom rade začať u seba a pracovať vo svojej mysli. To však neznamená, že nemôžeme pracovať s príznakmi a symptómami, ktoré v nás stres vyvoláva. Prírodná lekáreň je nápomocná i v tomto smere.

            Trápia vás problémy so spánkom vyvolané stresom? Stavte na harmanček, ktorý je výborný v upokojovaní podráždenej mysle ale má vynikajúci vplyv i na trávenie a stav žalúdka. Ďalším výhodným pomocníkom môže byť pre vás levanduľa – umiestnite si pod vankúš vrecúško s levanduľou alebo začnite s používaním levanduľovej kozmetiky a kvalita vášho spánku i celkový pokoj tela sa výrazne zvýšia.

stres a jeho vplyv na organizmus_c

            Častým problémom bývajú aj problémy vyvolané trávením. Staviť môžete na odvar z mäty, ktorá je uznávaná pre svoje účinky na ľudské črevo a používa sa ako prvá pomoc pri syndróme dráždivého čreva, ktorý dnes trápi veľkú časť populácie. Na škodu však nie je ani vyskúšanie ani zmesí, ktoré spájajú účinné bylinky ako napríklad fenikel, žihľava či baza v správnom pomere a pomáhajú tak s bojom nielen proti stresu ale problémom s trávením vyvolanými letnými horúčavami. So stresom vám rovnako môže pomôcť vyvážený jedálny lístok, ktorý do vášho života prinesie potrebnú stabilitu a prinesie úľavu nielen telu ale i mysli, pretože oba systémy sú veľmi úzko prepojené.