Ako vyberať kvalitné esenciálne oleje: Praktický sprievodca

Esenciálne oleje si získavajú stále väčšiu popularitu vo svete wellnessu a zdravia. Ich široké využitie sa tiahne cez rôzne domény, od aromaterapie, cez prírodné liečivé prostriedky až po domáce čistiace prostriedky. S narastajúcim dopytom na trhu však narastá aj ponuka. Avšak nie všetky esenciálne oleje sú rovnako kvalitné. Vo svete esenciálnych olejov sa môžete stretnúť s pravými klenotmi, ale aj s lacnými imitáciami. Je potrebné vedieť, ako vyberať kvalitné esenciálne oleje, aby ste sa vyhli strate peňazí a možným zdravotným komplikáciám.

Ako vyberať kvalitné esenciálne oleje Praktický sprievodcaa

Kúpte 100% čistý olej

Po prvé, pri výbere esenciálneho oleja by ste mali hľadať označenie "100% čistý". Toto znamená, že produkt neobsahuje žiadne plnivá, syntetické prísady ani ďalšie oleje. Ako príklad si predstavte rozdiel medzi čistou pramenitou vodou a vodou s prídavkom chémie. Ktorú by ste radšej použili na ošetrenie svojej pokožky alebo na inhaláciu? Rovnaký princíp platí aj pri výbere esenciálnych olejov.

 

Pozor na ceny

Ďalej, pozor na ceny. Ako sa hovorí, "nie všetko zlato, čo sa blyští". V prípade esenciálnych olejov to môže znamenať, že lacnejšia cena často naznačuje nižšiu kvalitu. Spracovanie rastlín na esenciálne oleje je časovo aj finančne náročný proces, takže kvalitný olej nebude lacný. Môže to byť lákavé, ale ak cenovka vyzerá príliš dobre na to, aby to bola pravda, pravdepodobne to tak aj je.

Pozrite sa na latinský názov

Taktiež je dôležité si všímať latinský názov rastliny, z ktorej esenciálny olej pochádza. Tento názov by mal byť uvedený na obale. Napríklad esenciálny olej z levandule by mal mať uvedený názov Lavandula angustifolia. To vám umožní presne identifikovať, z akej rastliny olej pochádza, a zabezpečiť, že dostávate správny typ oleja.

Ako vyberať kvalitné esenciálne oleje Praktický sprievodcb

Pozor na balenie

Následne, je dobré si prehliadnuť obal oleja. Kvalitné esenciálne oleje sú obvykle balené do tmavých sklenených fliaš, ktoré chránia olej pred svetlom, ktoré by mohlo zničiť jeho účinné látky. Skontrolujte, či je viečko pevne pripevnené. Ak to tak nie je, mohlo by to naznačovať, že olej bol zle uskladnený alebo je starý.

 

Zdroj olejov

A nakoniec, študujte zdroj. Najlepšie esenciálne oleje sú získavané z rastlín pestovaných v ich prirodzenom prostredí, kde môžu prosperovať v optimálnych podmienkach. Ak je to možné, hľadajte oleje, ktoré sú certifikované ako organické alebo divoko rastúce.

Výber kvalitného esenciálneho oleja môže byť náročný, no určite stojí za to venovať tomuto procesu dostatok času a pozornosti. Esenciálne oleje majú silný vplyv na naše pohodlie a zdravie, preto by sme mali byť pri ich výbere rovnako opatrní ako pri výbere potravín, ktoré konzumujeme. Dúfam, že tento poučný sprievodca vám pomôže pri výbere najlepšieho esenciálneho oleja pre vaše potreby.