Ako podporiť tvorbu kolagénu v našom organizme?

Každý z nás by túžil po večnej mladosti a vitalite. Cítiť sa perfektne bez ohľadu na svoj vek a posúvať limity, ktoré by nás za bežných okolností zväzovali. Jednou z možností, ako dosiahnuť vitalitu, je kolagén.

Kolagén je často prezývaný bielkovinou mladosti. Je to preto, lebo podporuje pružnú a hebkú pokožku, nedáva šancu vráskam a v nemalej miere sa podieľa i na zdraví chrupaviek a kostného tkaniva. Jeho tvorba začína po prekročení 25. roku života v našom organizme rapídne klesať. Postupne sa tvorí stále menej a menej kolagénových vlákien a my pozorujeme ochabnutie čŕt i zhoršenú pohyblivosť kĺbov.

Výhodou kolagénu je, že ho môžeme prijímať z externých zdrojov. Dnes už je na trhu dostupných množstvo kolagénových doplnkov, ktoré dokážu so zníženou produkciou perfektne zatočiť. Bohaté zdroje kolagénu však objavíme i v samotnej prírode. Ak začnete kolagén prijímať vo zvýšenej miere, doplníte deficit, ktorý v organizme vzniká. Zároveň však naštartujete i produkciu svojich vlastných kolagénových vlákien.

 

Aké sú hlavné funkcie kolagénu?

Kolagén je bielkovinou, ktorého hlavnou funkciou v našom tele je zabezpečiť pružnosť. Objavíme ho všade tam, kde je pružnosť vyžadovaná. Existuje dokonca niekoľko typov kolagénu. Kolagén I. typu objavíme napríklad v kostnom tkanive,  II. typ je nevyhnutný pre správnu tvorbu a obnovu tkaniva chrupaviek. Kolagén rovnako objavíme i v pokožke a stenách krvných ciev.

 

Nedostatok kolagénu nám naše telo dáva najavo napríklad povädnutými črtami tváre, vznikom vrások ale i bolesťou kĺbov. Prečo vzniká bolesť kĺbov? V našich kĺboch sa nachádzajú chrupavky, ktoré slúžia ako tlmiče. Ak nedochádza k dostatočnej tvorbe kolagénových vlákien, chrupavky sa postupne stenčujú, dochádza ku styku kĺbnych plôch kostí a vzniká ostrá bolesť, ktorá Vás spoľahlivo sprevádza na každom kroku. Jednoducho – kolagén potrebujeme pre celkovú vitalitu organizmu.

 

Ako môžeme tvorbu kolagénu podporiť?

Pri podpore tvorby kolagénu v tele existuje niekoľko ciest, ktorými sa môžeme vydať. Prvou z nich je zabezpečenie dostatočného príjmu zdravých potravín. Vydať sa však môžeme i skratkou a staviť na kolagénové doplnky. V oblasti kolagénových doplnkov sa však jednoznačne nezhodujú ani vedecké kapacity. Ak chcete naozaj tvorbu kolagénu v organizme podporiť, ideálnou možnosťou je staviť na kombináciu oboch ciest. Dnes Vám prezradíme 3 spôsoby, ktorými môžete tvorbu kolagénových vlákien v tele podporiť. Naša rada však znie – nevyberajte si len jednu cestu, ale snažte sa svojmu telu poskytnúť čo najviac biologicky aktívnych látok, ktoré Vám naozaj na ceste za pevnou a pružnou pokožkou i zdravými kĺbmi naozaj pomôžu.

 

  1. Vitamín C je kľúčom k tvorbe kolagénu

Vitamín C je jedným z najsilnejších prírodných antioxidantov, ktorý podporuje imunitný systém i syntézu nových kolagénových vlákien. Je nevyhnutný pre to, aby kolagén v organizme vôbec vznikal i v tom najmenšom množstve. Ak sa zameriate na jeho zvýšenú konzumáciu, podporíte i syntézu nového kolagénu. Odporúčame Vám, aby ste siahli po vitamíne C v jeho najprirodzenejšej podobe. Stavte na konzumáciu surového ovocia a zeleniny, ktoré sú okrem vitamínu C bohaté i na ďalšie antioxidanty a iné biologicky aktívne látky. Vášmu organizmu prinesú silu a vitalitu v mnohých smeroch. Okrem kolagénových vlákien podporíte i zdravie svojej tráviacej sústavy a po mnohých stránkach sa budete cítiť lepšie.

 

Ak už stavíte na konzumáciu kolagénových doplnkov stravy, práve vitamín C Vám pomôže živiny z nich lepšie vstrebať. Pre telo sa tak stanú využiteľnejšími a bude môcť z nich lepšie čerpať.

 ako_podporit_tvorbu_collagenu_a

  1. Zdravé tuky sú základom nielen pre správnu tvorbu kolagénu

Tuky prešli v našom stravovaní obrovskou mystifikáciou. Mnoho ľudí ich zo svojho jedálneho lístka nemilosrdne vyškrtlo v domnienke, že stoja za rozvojom kardiovaskulárnych ochorení. Dnes už vieme, že to rozhodne nie je pravda a tuky sú skvelým zdrojom omega 3 a 6 mastných kyselín, ktoré stoja za podporením srdca i mozgu. Najlepšie spravíte, ak stavíte na kvalitné zdroje týchto tukov, medzi ktoré patria napríklad ryby, orechy či avokádo. Vedeli ste však, že mastné kyseliny skvelo podporujú i novú syntézu kolagénových vlákien?

 

Okrem toho prispievajú ku krásnej pokožke a pomôžu Vám zatočiť s mnohými problémami pokožky, ako sú napríklad pigmentové škvrny. Mastné kyseliny sú kľúčové i pri tlmení bolestí, ktoré pochádzajú z opotrebovaných kĺbnych chrupaviek. Spoľahnite sa na ich vlastnosti, a podporíte syntézu nového kolagénu. Rovnako podporíte i ostatné časti svojho tela. Štatistiky dokazujú, že len naozaj málo ľudí má v strave vyvážený príjem mastných kyselín. Ak nepatríte medzi fanúšikov rýb, nič sa nedeje. Mastné kyseliny môžete prijímať i v podobe obľúbených semienok či orechov.

 

  1. Výživové doplnky – sú naozaj stávkou na istotu?

Dnes sa na trhu nachádza množstvo výživových doplnkov s kolagénom. Siahnuť po nich môžete i vy. Najlepšou možnosťou je hydrolyzovaný kolagén, ktorý je pre telo najlepšie využiteľný a ľahko sa vstrebáva. Vašou voľbou sa môžu stať tablety alebo kolagénové nápoje, ktoré sú chutné a veľmi jednoducho sa užívajú. Pomôžu Vám podporiť tvorbu kolagénových reťazcov a postarajú sa o krásnu pokožku, zdravé kĺby i pevné nechty a vlasy.

 

Aká je ideálna voľba? Ideálnou voľbou je konzumovať dostatok zdravých potravín v podobe ovocia a zeleniny, ktoré zabezpečia dostatočnú dávku vitamínu C. Za pozornosť stojí i príjem omega 3 a 6 mastných kyselín. Ak si napriek tomu nie ste istí, či telu dostatok kolagénu naozaj dodávate, doplnky výživy sa môžu stať možnosťou. Nesnažte sa však stavať len na nich.