Ako naštartovať rast vlasov? Spoznajte naše odporúčania!

Máte pocit, že vaše vlasy vôbec nerastú? V tom prípade niečo nie je v poriadku a mali by ste čím skôr nájsť príčinu. Dôvodov môže byť niekoľko. Hormonálne zmeny, stres, nezdravý životný štýl či používanie nevhodných vlasových prípravkov. 

Túžite po krásnych dlhých vlasoch, no nedarí sa vám v ich raste? Príčin môže byť hneď niekoľko. Napríklad, hormonálne nepravidelnosti spôsobujú pozastavenie rastu vlasov alebo ich veľmi pomalý rast. Častokrát je dôvodom aj autoimunitné ochorenie. Alopécia predstavuje zápalové autoimunitné ochorenie, ktoré rast vlasov zastaví. V takomto prípade však dochádza aj k vypadnutiu vlasov z vlasových folikulov. Najčastejšie ide o genetickú predispozíciu. 

Vedeli ste, že: zdravé vlasy narastú za mesiac v priemere o 1 – 1,5 cm? Za rok by sa vám tak mala dĺžka vlasov predĺžiť o 10 – 15 cm. 

Zabudnite na stres

Stres – jeden z hlavných dôvodov zastavenia rastu vlasov. Môže ísť o fyzický a psychický stres, ktorý preruší normálny rastový cyklus vlasov. Vyvolať ho môže hormonálna nerovnováha, fyzická trauma, vírusy, ale aj strata blízkej osoby. Okrem iného, stres sa prejavuje aj na vypadávaní vlasov. Vypadávanie sa častokrát môže spustiť aj niekoľko mesiacov po tom, čo ste zažili emočné rozpoloženie. 

rast_vlasova

Zdravá strava – zdravé vlasy

Nie nadarmo sa hovorí, že: ,,ste to, čo jete“. Preto aj mnohí dermatológovia odporúčajú na podporu rastu vlasov prijímať viac citrusových plodov, špenátu, brokolice a rýb. Citrusové plody sú totižto výborným zdrojom vitamínu C. Dokážu podporiť rast vlasov a zlepšujú aj krvný obeh v pokožke hlavy. Špenát zase obsahuje vysoké množstvo železa, ktoré je priam nevyhnutné na zdravý rast vlasov. 

Praktický tip: Zaraďte do svojho jedálnička brokolicu. Tá obsahuje aktívne zložky, ktoré sú veľmi efektívne v boji aj proti dedičnému vypadávaniu vlasov. 

Čaro výživových doplnkov

Je pochopiteľné, že ľudia sú v dnešnej dobe voči výživovým doplnkom skeptickí. Na trhu ich je celé spektrum a len veľmi málo z nich má tak efektívne účinky, ako sa o nich píše. My však odporúčame vyskúšať produkt Collagen Peptides Hair Nail Skin od výrobcu Altevita. 

Je zložený z minerálov a vitamínov, ktoré sú prospešné pre celkové zdravie človeka. Obsahuje vitamín C, biotín, selén a ďalšie účinné zložky, ktoré priaznivo pôsobia na rast vlasov a nechtov. Nielen na ich rast, ale aj obnovu či regeneráciu. Aj užívanie je mimoriadne jednoduché. 2 odmerky stačí zaliať vodou alebo mliekom. Môžete si ich pridať aj do smoothie, kaše alebo pudingu. 

 

 

Obmedzte umývanie vlasov

Odborníci neodporúčajú umývať si vlasy častejšie, ako dvakrát do týždňa. V opačnom prípade by sa vám mohli začať rýchlejšie mastiť a nemalo by to pozitívny vplyv ani na rast vašich vlasov. Vlasy si šetrne umývajte a používajte šampóny, ktoré neobsahujú parabén ani silikóny. Na záver si vlasy opláchnite studenou vodou, vďaka ktorej sa vlasová pokožka uzavrie a bude aj lepšie hydratovaná. 

rast_vlasovb

Doprajte si kvalitný spánok

Vedeli ste o tom, že aj kvalita spánku môže vplývať na rast vašich vlasov? Štúdie potvrdili, že ak spíte málo a máte problémy zaspať alebo sa často počas noci budíte, môže sa to odzrkadliť na spomalenom raste vašich vlasov. Preto si doprajte kvalitný a plnohodnotný spánok. Okrem iného, na vaše vlasy vplýva aj posteľná bielizeň. Odporúča sa používať saténové obliečky, pretože na bielizni s drsným povrchom sa vám nebude spať dobre – môže spôsobiť zamotanie vlasov a nežiadúce trenie. 

Praktický tip: Ak chcete, aby vám vlasy rástli rýchlejšie a boli zdravšie, odporúčame vám pravidelne si podstrihnúť končeky. Ideálne v intervale 6 – 8 týždňov.