Ako sa starať o ústnu dutinu? Na toto nezabúdajte!

Máte strach zo zubára a zubárskeho kresla? Rozhodne ho mať nemusíte. Zubný lekár vám chce predsa len pomôcť, nie ublížiť. To, ako sa staráte o svoju ústnu dutinu záleží len od vás. Preto by ste starostlivosť podceniť rozhodne nemali.

Niektorí ľudia majú ústnu dutinu plnú zubných kazov a iní ich vôbec nemajú. Dôvodom môže byť rozdielna starostlivosť o zuby. Ak je správna, môžete vďaka nej predísť rôznym ochoreniam, ktoré sú spojené s ústnou dutinou. My vám poradíme, ako na to!

Čistite si zuby pravidelne

Základom všetkého je dôkladné čistenie zubov. Umývajte si ich vždy ráno a večer. Možno by ste neverili, no v súčasnej dobe existuje aj veľké množstvo techník, ktoré sa na čistenie zubov využívajú. Každá slúži na iný problém. Práve preto by ste si mali osvojiť takú techniku, ktorá vám bude vyhovovať a bude najviac účinná.

Náš tip: Ak sa v technikách čistenia zubov nevyznáte, určite navštívte dentálnu hygieničku. Tá vám poradí, ako si čistiť zuby správne a ktoré pomôcky by ste mali používať.

Používajte vhodné pomôcky

Viete, ktoré pomôcky sú na čistenie zubov najodporúčanejšie? Základom je zubná kefka. Tá by mala mať mäkké štetiny, ergonomickú rúčku a hlavička by mala byť malá. Výborným riešením je, napríklad, bieliaci set na zuby, ktorý obsahuje zubné pasty na vybielenie zubov a kefku na ich vyčistenie.

Používať by ste mali rozhodne aj medzizubné kefky. Tie si môžete zaobstarať v rôznych veľkostiach, na základe rozmerov medzier medzi vašimi zubami. Neváhajte ich použiť aspoň raz denne, ideálne večer pred spaním. Čistenie zubov môžete doplniť aj jednozväzkovou kefkou. Tá slúži na dôkladné dočistenie, prípadne vyčistenie plôch, ku ktorým sa bežnou kefkou nedostanete.

Ako sa starať o ústnu dutinu Na toto nezabúdajte(1)

Nezabúdajte: Na jazyku sa nachádza veľké množstvo mikroorganizmov, ktoré by ste mali taktiež nejakým spôsobom zneškodniť. Ideálnym riešením je škrabka na jazyk, ktorej používanie je veľmi jednoduché.

Nezabúdajte na preventívne prehliadky

Preventívne prehliadky u zubného lekára sú nevyhnutnou súčasťou správnej starostlivosti o ústnu dutinu. Zubný lekár totiž dokáže odhaliť ochorenie ešte v začiatkoch, vďaka čomu je aj liečba úspešná. Ak by ste zanedbali preventívne prehliadky, mohlo by to viesť k rôznym zdravotným komplikáciám.

Ako sa starať o ústnu dutinu Na toto nezabúdajte(1)a

Náš tip: Niekedy vás môže niečo v ústach bolieť kvôli tomu, že ste prechladnutí, prípadne ak ste si zahryzli z nejakého dôvodu do ďasna. V takýchto prípadoch si môžete pomôcť aj domácou liečbou. Neváhajte vyskúšať esenciálny olej s obsahom klinčeku, ktorý pôsobí dezinfekčne.

Vyhýbajte sa sladeným nápojom

Ak chcete mať zdravé zuby, bez zubných kazov, určite sa vyhýbajte sladeným nápojom. Tie obsahujú veľké množstvo cukrov, ktoré na zuby pôsobia škodlivo. Baktérie, ktoré sa nachádzajú v ústnej dutine, sa totiž živia cukrom. Ten musia následne aj istým spôsobom vylúčiť.

V tomto prípade je vylučovanie v podobe kyselín, ktoré oslabujú sklovinu zubov. Takýmto spôsobom vznikajú zubné kazy. Preto namiesto sladených nápojov uprednostnite čistú vodu, prípadne bylinkový alebo zelený čaj. Nezabúdajte na dostatočný pitný režim. Ten by mal byť v množstve približne 2 – 3 litre denne. Všetko závisí aj od vašej hmotnosti a výšky.

Pozor na skryté cukry

Zdravé zuby si zaručíte aj vďaka tomu, že sa budete vyhýbať sladkostiam a jedlám, ktoré obsahujú veľa cukru. Ako dobre viete, v súčasnej dobe sa nachádza cukor takmer vo všetkom. Nemusíte si nič odopierať, avšak mali by ste poznať svoje hranice. Ideálnym riešením je, ak si doprajete niečo sladké hneď po obede, kedy je produkcia slín najvyššia. Dávajte si však pozor na skryté cukry, ktoré sa nachádzajú v cestovinách, kečupe či šunke.

321642366_710866737091274_8013327691527015125_na

⇒ Odporúčame: Bieliaci Set ⇐