S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Zvoľte kategóriu


Úvod » Zdravá výživa » Sušené plody » Superstrava Marhuľové jadrá horké 150g


        

Superstrava Marhuľové jadrá horké 150g

skladom

 


0x

naša cena: 2,49 €

Nákupom získate 2 body

Skladom: 0 ks
Číslo produktu: 918
Výrobca: Superstrava

Popis produktu

Marhule sú všeobecne obľúbeným a zdravým ovocím, zdraviu prospešné účinky ich jadier sú však oveľa menej známe. Na rozdiel od sladkých jadier marhúľ, pestovaných v záhradkách a ovocných sadoch, horké marhuľové jadrá pochádzajú z malých, kyslastých marhúľ, ktoré rastú nadivoko. Po prekrojení ovocia sa z nich vyberie kôstka, ktorá sa pred rozbitím najprv usuší, až potom sa dostaneme k horkému jadierku s charakteristickou mandľovou chuťou.

Marhuľové jadrá dodávajú ľudskému organizmu veľa minerálnych látok, predovšetkým horčík a draslík, ktoré sú pre náš organizmus mimoriadne dôležité. Ak obsah horčíka v krvi čo i len jeden deň poklesne, metabolizmus neprebehne tak, ako by mal. Dôsledkom toho býva nervozita, pokles energie a nedostatočná koncentrácia. Horčík je mimochodom základným elementom rastlinného farbiva chlorofylu. Draslík je látka, ktorá je mimoriadne dôležitá pre funkciu všetkých svalov a nervov v tele. Pomáha udržiavať aj rovnováhu zásad a kyselín v organizme.

Okrem nich majú horké jadierka vysoký obsah kyseliny listovej (známej aj ako kyseliny folovej, či vitamínu B9). Pri  metabolizme sa uplatňuje v súčinnosti s vitamínom B1, za pomoci ktorého zabezpečuje rast buniek a krvotvorbu. Je nevyhnutná pre látkovú premenu bielkovín, keďže stimuluje produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, ktorá je potrebná pre rozklad bielkovín. 

Horké marhuľové jadrá sú však najvzácnejšie pre ich zvýšenú obsah látky zvanej amygdalín (tiež nazývaný ako vitamín B17).Sladké marhuľové jadrá tento vitamín neobsahujú.

Účinky vitamínu B17 sa dlhodobejšie prízvukujú pri liečbe rakovinových ochorení. Horké jadierka marhúľ totiž obsahujú látky, s ktorými sa zdravý organizmus dokáže vyrovnať, ale rakovinotvorné bunky pri kontakte s ním zanikajú. Marhuľové jadrá by sa nemali prehĺtať celé, mali by sa požuť. Ako prevencia by sa mali jadierka konzumovať v množstve 5-10 kusov denne, v prípade onkologických pacientov sa toto množstvo navýši na 30-50 kusov denne.

Komentáre

NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Nebol zatiaľ pridaný žiadny názor. Pridajte svoj názor alebo dotaz ako prvý.

OGUwMT